Meer dan 3000 inbreuken vastgesteld tijdens nationale actie tegen afleiding achter het stuur

Op 24 en 25 mei hebben de Federale Wegpolitie en 86 deelnemende zones van de Lokale Politie gecontroleerd op afleiding achter het stuur. Er zijn 3.020 inbreuken vastgesteld, dat zijn er meer dan tijdens de twee vorige edities. GSM-gebruik en andere vormen van afleiding achter het stuur betekenen een groot gevaar in het verkeer.

Tijdens deze derde nationale controleactie stelden de deelnemende ploegen in totaal 2681 inbreuken van gsm-gebruik achter het stuur vast en 339 andere vormen van afleiding, zoals de krant lezen, make-up aanbrengen of zich scheren. Dat maakt een totaal van 3020 vastgestelde inbreuken. Tijdens de 48 uur durende actie werden 462 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. 

Tijdens de eerste twee geïntegreerde controleacties “afleiding achter het stuur” in mei en november van vorig jaar, werden er respectievelijk 2.445 en 2.348 overtredingen vastgesteld en werd van 503 en 588 bestuurders het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De stijgende resultaten tonen aan dat veel bestuurders zich nog niet bewust zijn van het gevaar van gsm-gebruik en andere vormen van afleiding achter het stuur en/of dat de drang om ook in de wagen met de gsm bezig te zijn te groot is. Zowel preventieve als repressieve acties blijven dus absoluut noodzakelijk.