Operation Identify Me: België, Duitsland en Nederland lanceren wereldwijde oproep over 22 ongeïdentificeerde vrouwen

De Belgische, Duitse en Nederlandse politie lanceren op woensdag 10 mei samen met INTERPOL Operation Identify Me: een internationale campagne om 22 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren. In vrijwel alle zaken staat vast dat de slachtoffers door geweld om het leven zijn gekomen. Wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze soms jaren geleden zijn achtergelaten in België, Duitsland of Nederland is onbekend. De 22 opsporingsberichten werden verzameld op www.interpol.int/IM.

Een jonge vrouw in het Albertkanaal in België, naakt en om het leven gebracht met messteken. Een zichtbaar verwaarloosd meisje, vermoord en achtergelaten in de bossen van Brabant in Nederland. Het deels verkoolde lichaam van een jonge vrouw dat gevonden wordt in de bossen van het Duitse Altena. Elk van de tweeëntwintig zaken is tragisch en hartverscheurend. 

Vanaf woensdag 10 mei worden 22 dossiers, allemaal meisjes en vrouwen die dood werden teruggevonden in België, Duitsland of Nederland, gebundeld op www.interpol.int/IM. Op de lijst staan zeven Belgische zaken. Voor elke zaak is een overzicht gemaakt van de beschikbare informatie: gezichtsreconstructies, video’s en foto’s van sieraden en kledingstukken die de vrouwen droegen bij hun overlijden en aanknopingspunten zoals de geschatte leeftijd, haarkleur, kleur van ogen, ...  
 Internationale oproep 
 

Hoewel veel van de lichamen al jaren terug werden aangetroffen, is het nooit gelukt hun identiteit te achterhalen. Vermoedelijk zijn de vrouwen afkomstig uit andere landen dan waar ze zijn aangetroffen. De zeven Belgische dossiers werden zorgvuldig geselecteerd door de bevoegde speurders, in samenspraak met het Openbaar Ministerie. Door de zaken met deze campagne internationaal onder de aandacht te brengen, hopen ze nu wel de familieleden, vrienden of andere bekenden van deze vrouwen te bereiken. Iedereen kan daarbij helpen door deze campagne te ondersteunen en erover te praten, bijvoorbeeld op sociale media. 
 
Natuurlijk is de hoop dat de identificatie van de slachtoffers ook leidt naar de eventuele daders, maar in eerste instantie richt de campagne zich echt op het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers. Van veel vrouwen is DNA beschikbaar zodat hun identiteit via vergelijking eventueel kan worden vastgesteld.  
Veerle Baetens en Axelle Red ondersteunen de campagne 

De lancering van Operation Identify Me wordt ondersteund door bekende vrouwen uit de deelnemende landen. In één gezamenlijke, meertalige video roepen ze het publiek op om namen en informatie door te geven van de onbekende vrouwen. België wordt vertegenwoordigd door Veerle Baetens en Axelle Red. Zij worden bijgestaan door de Nederlandse actrice Carice Van Houten en zangeres S10, en de Duitse bokskampioene Regina Halmich en sportverslaggeefster Katrin Müller-Hohenstein. 

Zeven Belgische dossiers  
 
De Federale Politie en het Openbaar Ministerie selecteerden samen zeven dossiers waarin ze hopen dat Operation Identify Me een doorbraak zou kunnen betekenen: 

Tips 
 
Alle Belgische, Duitse en Nederlandse dossiers werden verzameld op de website van INTERPOL. Denkt u te weten wie één van de vrouwen zou kunnen zijn, geef uw informatie dan zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk door aan de politie. Voor de Belgische dossiers kan dat via opsporingen@police.belgium.eu of 0800/30.300. Informatie doorgeven aan de Duitse of Nederlandse politie kan ook via www.interpol.int/im.