Gebruik van bodycam heeft voor de-escalatie gezorgd bij weerspannigheid tegen politiemensen van de Politiezone Brussel Noord

Het individu wilde wegvluchten en verzette zich toen de politieambtenaren van de Zone PolBruNo hem wilden controleren. Twee personen werden van hun vrijheid beroofd.

PolBruNo

Deze woensdag 27 juli wilde een politiepatrouille van de Politiezone Brussel Noord rond 18.30 u. overgaan tot een controle van een individu ter hoogte van de Verbiststraat en de Liedekerkestraat te Sint-Joost-ten-Node. Het individu probeerde zich aan de controle te onttrekken door op de step weg te vluchten, maar werd even later onderschept.

Toen de politieambtenaren hem wilden laten instappen in het voertuig, begaven andere individuen zich ter plaatse en probeerden zij zich te verzetten tegen de vatting door de politiemensen te duwen en met afval te bekogelen.

Een van de politieambtenaren droeg een bodycam. Toen hij duidelijk maakte aan de individuen dat ze gefilmd werden en herkenbaar waren, kon de interventie op een rustiger manier verlopen.

De Politiezone Brussel Noord maakt nu inderdaad al drie maanden gebruik van bodycams. Deze toestellen kunnen - zoals dit ook het geval was bij deze interventie - een ontradend effect hebben en latere beeldanalyses mogelijk maken.

Twee individuen werden uiteindelijk gevat: de eerste omdat hij trachtte weg te vluchten met een step en de tweede omdat hij tussenbeide gekomen was bij de vatting van de eerste. Tijdens de vattingen is een politieambtenaar van de Zone PolBruNo gewond geraakt. Hij is 4 dagen arbeidsongeschikt.

De bodycambeelden werden toegevoegd aan het dossier en overgemaakt aan het Parket van Brussel opdat ze integraal bekeken kunnen worden.

De twee verdachten werden van hun vrijheid beroofd voor feiten van weerspannigheid en ter beschikking gesteld van het Parket.

Ze worden gedagvaard voor de correctionele rechtbank van Brussel op de zitting van 15 september 2022.