Overlijden van een collega: Stillegging van de activiteiten tussen 1 u. en 6 u. ’s ochtends voor minstens een maand

De Politiezone rouwt na het overlijden van haar collega die in dramatische omstandigheden om het leven gebracht werd. Naar aanleiding van dit drama werd er beslist om een maatregel in te voeren die de commerciële activiteiten in de Noordwijk en de wijk van het Koninginneplein beperkt. 

logo Zone in berne

Op 10 november 2022 heeft de Politiezone Brussel Noord een collega verloren na een steekpartij. Een tweede politieambtenaar raakte gewond, maar is gelukkig buiten levensgevaar. Dit drama herinnert ons aan de mate waarin de politiemensen dagelijks geconfronteerd worden met ontoelaatbaar geweld, met name in de Noordwijk.

Gelet op de ernst van de feiten en de noodzaak om hier een antwoord op te bieden teneinde de veiligheid en de openbare rust te garanderen, hebben de burgemeesters van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node beslist om alle commerciële activiteiten te verbieden op het niveau van de Noordwijk en de wijk van het Koninginneplein. Dit betekent dat alle activiteiten van de horeca, de prostitutie, nachtwinkels, phoneshops, krantenwinkels en wedkantoren stilgelegd zullen moeten worden tussen 1 u. en 6 u. ’s ochtends op alle dagen van de week (7d/7): “Het betreft een maatregel die met spoed genomen wordt als reactie op de ernst van de feiten. Hij laat toe aan onze politiemensen om de ordehandhaving in de Noordwijk te garanderen in de komende dagen” preciseert Cécile Jodogne, voorzitster van het Politiecollege en waarnemend burgemeester van de gemeente Schaarbeek. Emir Kir, burgemeester van de gemeente Sint-Joost-ten-Node die eveneens een deel van de Noordwijk vormt, vult aan: “Er werden door onze Politiezone al voelbare inspanningen geleverd om deze wijk te pogen te beveiligen. Wij moeten deze inspanningen nog verder opvoeren.”

Olivier Slosse, de Korpschef van de Politiezone Brussel Noord benadrukt dat wijkbewoners, handelaars en werknemers van de verschillende openbare diensten recht hebben op een veilige omgeving. De situatie die gaandeweg ontstaan is biedt vandaag onvoldoende garanties op minimale veiligheid voor eenieder die actief is in de wijk, daarom is het belangrijk dat bijkomende maatregelen getroffen worden om structurele antwoorden te bieden op deze situatie, zodat eenieder onbezorgd kan bijdragen aan een veilige en leefbare buurt