Politiezone Brussel Noord neemt sportwagen bestuurlijk in beslag voor rijden aan 140 kilometer per uur

Op zaterdag 31 oktober, omstreeks 20u35 ‘s avonds, merkte het “Bijstands Team d’Appui” (BTA) van de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) een voertuig op ter hoogte van de Leuvensesteenweg die zigzaggende bewegingen maakte tussen andere voertuigen richting het Meiserplein te Schaarbeek. De bestuurder van de Mercedes AMG A45S reed daarnaast ook op de busstrook aan een onaangepaste snelheid en haalde bovendien meermaals in langs links, waar er voertuigen uit de tegengestelde richting reden.

politiewagen

De patrouille stelde vast dat de chauffeur maar liefst 140 km/uur reed richting de Notelaarsstraat. Er begaven zich op dat moment meerdere weggebruikers en voetgangers op de openbare weg.

De politie kon het voertuig onderscheppen ter hoogte van de Brabançonnelaan.  Tijdens de controle bleek de bestuurder, na een drugstest, onder invloed te zijn van verdovende middelen. Daarnaast bleek de bestuurder niet titularis te zijn van een geldig rijbewijs.

De persoon aarzelde met dit onaangepast rijgedrag niet om risico’s te nemen en daardoor de lichamelijke integriteit van verschillende weggebruikers en voetgangers in de openbare ruimte in gevaar te brengen. Gezien de snelheid waaraan de bestuurder reed, zou hij niet hebben kunnen anticiperen op mogelijke obstakels of gevaren op de weg en zou hij geen controle hebben gehad over het voertuig.

Er werden proces-verbalen opgesteld voor de verschillende verkeersovertredingen die de bestuurder pleegde. Het voertuig wordt voor 5 werkdagen bestuurlijk in beslag genomen.

Met het oog op deze vaststelling door de politie en bij afwezigheid van een eventuele gerechtelijke inbeslagneming van het voertuig is de lokale politie Brussel Noord overgegaan tot een bestuurlijke inbeslagname van  het voertuig, uitgevoerd op basis van het artikel 30 van de WPA. Dit werd bevestigd door de burgemeester van Schaarbeek, Mevrouw Cécile Jodogne.