Slotdag peterschapsproject 2022

slotdag

Sinds 1998 organiseert de Politiezone Brussel Noord een peterschapsproject in het kader van het concept “TeamSchool” (lees hier het artikel). Dankzij dit project kan een politieambtenaar peter of meter worden van een klas van het zesde leerjaar van een basisschool.

In de loop van het schooljaar worden er ontmoetingen georganiseerd met de leerlingen om met elkaar kennis te maken, om het politiewerk te leren kennen, om vragen te kunnen stellen, maar ook om informatie te krijgen over de gevaren van het internet en over belaging. De leerlingen kunnen ook deelnemen aan activiteiten die door de politiemensen georganiseerd worden, zoals demonstraties van de Hondenbrigade, waaraan ook de Paardenbrigade van de Federale Politie deelneemt.

Dankzij al deze ontmoetingen kan er een vertrouwensband ontstaan en verder groeien tussen de leerlingen en hun peter of meter. Binnen de Zone zijn er zowat 120 politiemensen die dagelijks meewerken aan het project. Nieuw dit jaar is dat het peterschap zich aanpast aan de leefwereld van de jongeren: via een Instagrampagina (klik hier) kunnen de kinderen permanent contact opnemen met de politie en alle vragen stellen die zij wensen. 98% van de scholen van de Zone PolBruNo (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) neemt deel aan het project.

Na twee jaar afwezigheid vond op 6 mei 2022 de 24e editie van de slotdag van het project plaats in het Terdeltpark. De politiemensen en de jongeren konden haast niet wachten om elkaar terug te zien.

Tijdens deze feestelijke dag waren zowel de politiemensen als de partners van de partij. Een ideale gelegenheid om het jaar op recreatieve wijze af te sluiten door deel te nemen aan de workshops die door de talrijke aanwezige politiemensen aangeboden werden. Een goede manier ook om elkaar buiten de repressieve context te leren kennen. Tijdens de spelletjes konden de kinderen niet alleen hun intellectuele, maar ook hun creatieve en sportieve vaardigheden laten zien. Zo was het ook mogelijk om op ludieke wijze de kennis te testen die de leerlingen in de loop van het jaar verworven hebben met hun peter of meter, dankzij de verscheidene proeven die in het park afgelegd konden worden.

De eerste prijs ging dit jaar naar La Nouvelle Ecole van Sint-Joost.

Zowat 1760 leerlingen waren van de partij. Maar dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij de talrijke politiemensen en partners die op deze dag aanwezig waren.

Enkele foto’s : https://we.tl/t-4siMqI4VZF