« Weet wat je koopt » om oplichting tegen te gaan!

Aangezien het gaat om een belangrijk fenomeen in volle opmars, loopt er momenteel een preventiecampagne van de FOD Economie om de strijd aan te gaan tegen oplichting bij online aankopen. Hierbij enkele tips om oplichters te ontlopen.

"Weet wat je koopt', de gelanceerd campagne van FOD Economie.

Het is mooi en warm weer. De kans bestaat dus dat u door de zomerse sfeer zin krijgt om online een grasmaaier of tuinmeubelen te kopen of om de lastminutevakantie van uw dromen te boeken. Maar opgelet, want het krioelt van de oplichters. Om dit tegen te gaan, is de FOD Economie, in samenwerking met het Europees Centrum voor de Consument, gestart met de campagne « Weet wat je koopt ». De Federale Overheidsdienst heeft daartoe een gelijknamig onlineplatform gelanceerd. Op deze site vindt u 10 tips om onbetrouwbare websites te herkennen:

  1. Check de reputatie van de website
  2. Informeer je grondig over het aanbod
  3. De eerste is niet altijd de beste
  4. Zoek de contactgegevens van de verkoper
  5. Bekijk de kwaliteit van de website
  6. Ga na of je met je kredietkaart kunt betalen
  7. Geen httpS, geen deal
  8. Check of de webshop een kwaliteitslabel heeft
  9. Is de prijs te mooi om waar te zijn?
  10. Doe de Webshop Check

Onlineoplichting bestrijden blijkt een noodzaak te zijn! In 2018 heeft de FOD Economie 248 meldingen gekregen over oplichting bij het online boeken van reizen. Dit is een stijging van 43% ten opzichte van 2017. Financieel gezien is de impact niet te verwaarlozen aangezien het gemiddelde financieel verlies 1.062 euro bedraagt. Wees dus waakzaam wanneer u soms zonder al te veel na te denken aan het surfen bent!