Identiteitsdiefstal

Criminelen gebruiken meestal valse namen wanneer ze mensen proberen op te lichten maar soms misbruiken ze ook de namen van bestaande personen. Het kan dan gaan om namen van gekende en betrouwbare personen en instanties, maar ook om namen van eerdere slachtoffers of van mensen wiens gegevens ze 'gestolen' hebben via phishing of wiens gegevens gevonden werden in open bronnen op het internet, ...

De gestolen gegevens worden op verschillende manieren misbruikt: zo worden de persoonlijke gegevens bijvoorbeeld gebruikt om aankopen te doen op het internet, om valse advertenties te plaatsen in zijn naam, om bankrekeningen te openen of kredietkaarten aan te vragen. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om anderen te cyberpesten, mensen te bedreigen, lasterlijke berichten te verspreiden of profielen te creëren in naam van iemand anders en daar schadelijke informatie op te posten.

Het is daarom van belang om:

  • uw persoonlijke gegevens zo min mogelijk ter beschikking te stellen op het internet, en uw profielen goed af te schermen voor onbekenden
  • nooit te antwoorden op phishingmails
  • de documenten met persoonlijke gegevens zoals facturen te versnipperen vooraleer u ze weggooit
  • uw identiteitsdocumenten nooit in te scannen en via mail te versturen naar onbekenden
  • uw computer te beschermen met een up-to-date antivirusprogramma en steeds de meest recente versie van uw besturingssysteem te downloaden (bv gratis updates van windows)

Slachtoffer?

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Zone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node) via het contactformulier of telefonisch via 02 249 22 11.