Kinderen in de auto: wat zijn de regels?

In de auto moet iedereen de gordel dragen, zowel de bestuurder als de passagier. Voor kinderen is daarnaast een kinderzitje verplicht dat aangepast is aan hun grootte en gewicht. Het zitje moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen (ECE R 44-03).

Algemene regel

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.

Kinderen mogen daarnaast, ongeacht hun leeftijd, voorin zitten op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet voorschrijft.

Babyzitje tegen de rijrichting in

Voor kinderen vanaf de geboorte tot 13 kg is een babyzitje verplicht. Het zitje wordt in de auto bevestigd met de gordel. De baby wordt vastgemaakt met riempjes in de Y-vorm.

Het babyzitje moet je altijd tegen de rijrichting in plaatsen (dus naar achteren gericht). Zo is de baby beter beschermd tegen de impact van een eventuele botsing. Een reiswieg beschermt baby's minder goed bij een ongeval.

Opgelet: plaats nooit een babyzitje voorin als daar een airbag voor de passagier aanwezig is! Dan moet je de airbag ontkoppelen of de baby achterin plaatsen.

Kinderzitje of verhogingskussen in de rijrichting

Voor kinderen van 13 tot 18 kg bestaan kinderzitjes waarin het kind meestal wordt vastgemaakt met vijf riempjes. Je schakelt over naar dit kinderzitje vanaf 13 kg of als het hoofd boven de rand van het babyzitje komt.

De kinderen van 18 tot 36 kg of vanaf 1,10 meter worden op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone driepuntsgordel van de wagen. Er bestaan modellen met of zonder ruggensteun.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie BoDuKaP via het contactformulier of telefonisch via 015 56 51 00.