Bevel tot betalen

Burgers vragen zich soms af of ze wel een echte verkeersboete hebben ontvangen, zeker wanneer het gaat om een ‘bevel tot betalen’.

Wat is een bevel tot betalen?

Het bevel tot betalen vormt de laatste stap in de fase van de vrijwillige inning.

Betaalt u als overtreder het bevel tot betalen niet, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Gaat het over een Belgische overtreder, dan kan het dossier overgemaakt worden aan de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën voor een gedwongen invordering. Indien het gaat om een Europese overtreder, wordt de verantwoordelijkheid voor de inning van de boete overgedragen aan de lidstaat via een Europees certificaat.

foto van geld

De procedure voor een verkeersboete:

*



 

Hoe kan u de authenticiteit nagaan van een verkeersboete, en meer bepaald van een bevel tot betalen?

Om zeker te zijn dat het om een echte verkeersboete gaat, kunt u volgende zaken controleren:

•   het vermelde nummer van het proces-verbaal;

•   het bankrekeningnummer waarop de betaling moet worden verricht: dit is altijd BE34-6792-0036-2590.

 

Opgelet: het gevorderde bedrag kan verschillen!

Het bedrag vermeld op het bevel tot betalen is afhankelijk van het bedrag dat u reeds betaalde. Het bedrag op het bevel tot betalen kan dus hoger of lager zijn dan de geldsom die aanvankelijk via de onmiddellijke inning of minnelijke schikking werd opgelegd. U kan dus niet enkel en alleen op basis van het bedrag bepalen of het bevel tot betalen echt is of niet.

 

Nog twijfels?

Twijfelt u ondanks de bovenstaande informatie nog steeds aan de echtheid van een verkeersboete? Dan verwijzen we u door naar de website www.verkeersboetes.be Als u erin slaagt zich in te loggen met het pv-nummer en de identificatiecode, is de verkeersboete echt.