Op 16/06/2022 werd door de politie Zuiderkempen een elektrische step in beslag genomen

Wij kregen melding van gevaarlijk rijgedrag door de bestuurder van een elektrische step. Die zou tegen hoge snelheid door de dorpskern van Zoerle-Parwijs rijden.

step

Wij organiseerden een snelheidscontrole in Gooreinde te Westerlo. De elektrische step reed met een snelheid van maar liefst 54 km/u de controlepost voorbij. De bestuurder werd onderschept en geverbaliseerd. Aangezien elektrische steps maximum 25 km/u mogen rijden werd het voertuig op last van het Parket in beslag genomen met het oog op vernietiging.

Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen. Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, …   De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km/u. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.