Strengere privacyregels: gegevens op chip van huisdier vanaf 1 mei anoniem

Als gevolg van de Europese privacywetgeving (GDPR) worden vanaf 01 mei 2021 alle contactgegevens, aanwezig op de chip van honden of katten, automatisch anoniem. Dit maakt het voor onder meer de politie moeilijker om de eigenaar van een verloren huisdier terug te vinden.

Dit kan je echter vermijden door jouw toestemming te geven om je gegevens op dogid.be (honden) en/of catid.be (katten) openbaar te maken. Doe je dit niet, dan is de politie genoodzaakt om beroep te doen op een dierenarts of een erkend dierenasiel waardoor het langer duurt vooraleer je met je trouwe vriend verenigd kan worden en je ook kosten zal dienen te maken.

*

Het is daarom ook het beste dat je jouw toestemming geeft om je gegevens openbaar te maken. Hiervoor dien je met uw elektronische identiteitskaart je rijksregisternummer te koppelen aan je hond en/of kat en toestemming te geven om je gegevens (adres, telefoonnummer, …) te delen. Je kan deze instellingen later nog steeds wijzigen. Je zal ook zelf je gegevens kunnen corrigeren zoals een adreswijziging of wijziging van je telefoonnummer. Bekijk hier wat je moet doen om je rijksregisternummer te koppelen en de privacy instellingen te wijzigen.