Veilig fietsen...'t 'licht' aan jou!

De politie Zuiderkempen organiseert jaarlijks de campagne ‘Veilig fietsen…’t ‘licht’ aan jou !’. Het gebruik van de fietsverlichting kan bij slecht zicht of in het donker heel wat ongevallen voorkomen. Zonder verlichting rijden is niet alleen gevaarlijk maar ook ergerlijk voor ander weggebruikers. Niet ‘zien’, maar ‘gezien worden’ is het belangrijkste.

Na het preventieve luik starten wij vanaf november 2019 met gerichte controles. Deze controles zijn in eerste instantie gericht naar de jongeren.

Ze gebeuren zowel op de schoolroutes als ’s avonds wanneer men bijvoorbeeld naar de sportclub fietst. Jongeren die in het donker of bij slecht weer geen gebruik maken van de fietsverlichting worden naar de verkeersvormingsklas gestuurd. Overtreders vanaf 18 jaar krijgen een onmiddellijke inning van 58 euro.

Zij die tijdens acties geen of een defecte fietsverlichting hebben, ontvangen van ons een tijdelijke verlichting zodat zij hun weg kunnen verder zetten. Deze verlichting dienen zij binnen de vijf dagen terug aan de politie te bezorgen.

Wat moet je doen als fietser?

Fietsers moeten 's nachts of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200m bedraagt een vast licht of knipperlicht gebruiken. een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. Dit rode licht dient 's nachts, bij helder weer, zichtbaar te zijn van op een afstand van minimum 100m. Beide lichten mogen zowel op de fiets als op de fietser bevestigd worden.

Bijkomende wettelijke verplichtingen:

- 2 doeltreffende remmen

- Een goed functionerende bel

- Een witte reflector vooraan

- Een rode reflector achteraan

- Een witte reflecterende strook aan weerszijde van elke band en/of minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel

- Gele of oranje reflectoren aan weerszijde van elke pedaal

Hier let je best op:

Zadel: stevig vastgezet, op de juiste hoogte (als je stilstaat moet je met je voeten bij de grond kunnen)

Stuur: stevig vastgezet, iets hoger dan het zadel

Wielen: stevig vastgezet, zonder speling

Spaken: strak aangespannen

Velgen: zonder vervorming

Banden: zonder scheuren, uitstulpingen of afgesleten loopvlak

Ketting: goed gesmeerd, met ongeveer 1 cm speling

Pedalen en trapas: zonder speling

Frame: zonder roest of beschadigingen

Belangrijk en vaak vergeten:

Fietsers en bestuurders van speed pedelecs die de rijbaan volgen, mogen met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen niet mogelijk is.

Buiten de bebouwde kom moeten zij bovendien achter elkaar rijden bij het naderen van een achteropkomend voertuig.

Veilig fietsen,….’t ‘licht’ aan jou !!!!