Hoe herken ik een politieambtenaar ?

1. Een politieambtenaar is te herkennen aan zijn uniform en zijn graadkentekens.

Een overzicht van de graadkentekens kan u hier vinden.

2. Een politieambtenaar kan zich kenbaar maken door het tonen van zijn legitimatiekaart.

De kaart ziet er voor alle politieambtenaren hetzelfde uit, ook als ze van een andere politiezone afkomstig zijn. Er wordt enkel een kleuronderscheid gemaakt tussen de legitimatiekaart van een politieambtenaar en een agent van politie.  

De legitimatiekaart van een politieambtenaar heeft een voor- en achterzijde met okergele achtergrond waarop een "logo in beweging" staat afgebeeld. De legitimatiekaart van agenten van politie heeft een voor- en achterzijde met blauwe achtergrond.  Beide kaarten hebben een bankkaartformaat, zijn rechthoekig met afgeronde hoeken, voorzien van veiligheidsopdrukken waaronder een hologram (politielogo) en zijn geplastificeerd.   Volgende vermeldingen komen op de legitimatiekaart voor:

 •  
  • linksboven: de voornaam en naam van de houder
  • rechtsboven: het politielogo
  • links-midden: een pasfoto van de houder
  • middengedeelte: identificatienummer van de houder, daaronder het volgnummer van de kaart en onder dit nummer de vermelding “POLITIE” in de drie landstalen
  • onderaan: “Koninkrijk België” in de drie landstalen
  • achterzijde: de graad van de houder in de drie landstalen - bij de legitimatiekaart van agenten staat “(HULP)AGENT VAN POLITIE” i.p.v. “POLITIE” en komen geen vermeldingen voor op de achterzijde

3. Politieambtenaren in burgerkledij kunnen zich bijkomend legitimeren d.m.v. het dragen van de interventiearmband.

Indien u twijfelt, kan u de politieambtenaar steeds vragen om zich te kenbaar te maken.

Lijken bepaalde zaken of handelingen u verdacht, neem dan contact op met uw buurtcommissariaat of bel het noodnummer 101.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Zuiderkempen via het contactformulier of telefonisch via 014 539 600.