1ste helft 2021: de balans

Hoe ver zou het staan met onze actieplannen? Halverwege 2021 is dit de voorlopige balans: historisch weinig inbraken, maar meer verkeersongevallen en online fraudegevallen.

actieplannen

Hoewel we - na het vrij rustige coronajaar - opnieuw voor een stijging vreesden, zien we tot nu toe een nóg forsere daling in de inbraken: maar liefst een halvering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op 5 jaar tijd zien we zelfs een daling van 80%! Ook opvallend: het aantal pogingen maakt bijna de helft uit van de inbraken (12), eerdere jaren was dat 1 op de 3. De inbrekers geraken dus ook moeilijker een woning binnen.

We zien wel een stijging in het aantal ongevallen, wat te verwachten viel na een jaar met lockdowns en andere coronamaatregelen. Gelukkig bleef het aantal ongevallen met gewonden ongeveer gelijk (2020: 63 - 2021: 64). Triester nieuws: we telden in de voorbije maanden al 3 verkeersdoden. De laatste dateerde van 2017.

Helaas een blijver: online fraude zorgde in de eerste 6 maanden al voor een verlies van ruim 430.000€, waarbij 3 feiten bijna de helft van de som voor hun rekening nemen. Phishing is nog altijd de grootste boosdoener, maar we zien wel een verschuiving naar aankoopfraude: oplichting via tweedehands- en andere zoekertjessites. Na een verdubbeling in 2020, zien we ook voor de eerste helft van dit jaar opnieuw een stijging van het aantal aangiftes voor online fraude, zij het een lichtere van 10%.

Wat is eigenlijk een actieplan?

Dat betekent dat er voor bepaalde onveiligheidsfenomenen extra inspanningen worden gedaan, bovenop de reguliere werking. Zoals bv. inbraakpreventieadvies en ondersteuning van de BIN-werking, de BOB-campagnes of verkeerslessen op school, preventiefolders of uiteenzettingen tegen online fraude,...

Lees hier wat we allemaal doen in onze strijd tegen inbraken, verkeersongevallen en online fraude.

Labels