Onze politiezone maakt nu ook gebruik van ANPR-camera’s

AMPR Camera

De voorbije maanden werden op de invalswegen van Ronse ANPR-camera’s geplaatst.

ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) zijn camera’s die een foto nemen van elk voorbij rijdend voertuig en automatisch de nummerplaten vergelijken met deze van op te sporen voertuigen of voertuigen die geen geldig keuringsbewijs of verzekering meer bezitten.

Onze politiezone wil deze camera’s en de opnames ervan enkel gebruiken in uitvoering van onze opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie. Dit systeem moet toelaten om:

  1. betere actieve opsporingen te organiseren door het actief aansturen van de ploegen (gerichte opsporingen)
  2. beter de controles te ondersteunen (nagaan of het voertuig op te sporen is of te controleren)
  3. het opsporingsbestand voor de nummerplaatlezer te voeden

Verkeer is één van onze eerste prioriteiten in het Zonaal Veiligheidsplan. Het is dan ook de bedoeling het toestel in te schakelen voor het ontdekken van onder andere niet-verzekerde voertuigen, niet-gekeurde voertuigen, verkeersrecidivisten, rijverboden, niet-betaalde verkeersboetes door buitenlanders.

Ook geseinde personen die gekoppeld zijn aan een voertuig en gestolen of verduisterde voertuigen zullen via hits uit het verkeer kunnen gehaald worden. Hierdoor kan er doelgericht gewerkt worden waardoor de capaciteit veel efficiënter kan ingezet worden.

In het raam van een gerechtelijk onderzoek kan ook nagegaan worden of een voertuig (nummerplaat) in een bepaalde periode aan één of meerdere camera’s is gepasseerd. Er kan ook nagegaan worden welke voertuigen bijvoorbeeld vlak na het plegen van een inbraak of overval, Ronse hebben verlaten.

De komende weken zal onze politiezone ook beschikken over een mobiele ANPR-camera. Die kan in een patrouillevoertuig of op een politiemoto geïnstalleerd worden. Tijdens de patrouille worden dan de nummerplaten alle voertuigen die zij kruisen vergeleken met dezelfde databank. Wanneer er een ‘hit is, ontvangen zij een bericht op het scherm en kunnen zij dit voertuig onmiddellijk uit het verkeer halen en controleren.