Aalsters bouwbedrijf verdacht van illegale tewerkstelling

Op dinsdag 30 november 2021 werden er op een tiental adressen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen huiszoekingen uitgevoerd naar aanleiding van een onderzoek naar detacheringsfraude, uitbuiting en illegale tewerkstelling in de bouwnijverheid. Een organisatie wordt ervan verdacht zich te hebben verrijkt door systematisch arbeiders te onderbetalen die met valse documenten aan het werk werden gezet. Twee verdachten werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Vorige week bevestigde de Raadkamer beide aanhoudingen.

aanhouding

De inspectiedienst van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en het Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO), bevoegd voor het toezicht op tewerkstelling, detecteerden signalen dat een bouwbedrijf uit Aalst zich mogelijks inliet met detacheringsfraude en illegale tewerkstelling. Het Arbeidsauditoraat Oost-Vlaanderen besliste om, wegens de ernst van de zaak, de onderzoeksrechter te Dendermonde te vorderen. Deze vroeg de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen om het onderzoek te voeren, samen met de sociale inspectiediensten.

Uit dit onderzoek bleek dat het betrokken bouwbedrijf werkt met werknemers uit onder andere Hongarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne, die via bedrijven in Hongarije en Slovakije in België worden tewerkgesteld. De verantwoordelijke van sommige van die bedrijven is een Hongaarse man uit Eeklo. Er waren echter aanwijzingen dat deze arbeiders rechtstreeks werden aangestuurd door het bouwbedrijf, dat de bedrijven in het buitenland mogelijks postbusconstructies zijn, en er ook sprake kon zijn van illegale tewerkstelling.

Op dinsdag 30 november 2021 werden er 11 gelijktijdige huiszoekingen uitgevoerd te Aalst, Eeklo, Denderbelle, Maldegem en Antwerpen. De zoekingen werden uitgevoerd door gemengde teams van de sociale inspectiediensten en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. Ze concentreerden zich op de privéwoningen van de verdachten, hun bankkluizen en de verblijfplaatsen van de betrokken arbeiders.

Bij deze actie werden twee vermoedelijke organisatoren opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Dendermonde, die hen beiden onder aanhoudingsmandaat plaatste. Het betreft een 52-jarige man uit Aalst en een 41-jarige Hongaarse man uit Eeklo. Vorige week verschenen de twee verdachten voor de Raadkamer, die hun aanhouding bevestigd heeft.

In Aalst, Eeklo en Denderbelle werden in totaal 33 werknemers aangetroffen. Ze werden verhoord over hun arbeids- en leefomstandigheden. De eerste vaststellingen tonen aan dat er mogelijks sprake kan zijn van sociale fraude, detacheringsfraude, uitbuiting en het gebruik van valse documenten.

De arbeiders zijn vooral afkomstig uit Roemenië en Moldavië. Op beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken werden 11 personen overgebracht naar Steenokkerzeel met het oog op repatriëring, en 13 personen kregen het bevel het grondgebied te verlaten.

Bij de verdachten werden valse arbeidsdocumenten, verboden wapens, 49.000 euro aan cash geld en een luxevoertuig in beslag genomen.

Dergelijke dossiers kaderen in de gezamenlijke aanpak van sociale dumping, waarbij vaak misbruik gemaakt wordt van het vrij verkeer van diensten en werknemers in de EU.

Voor deze actie werkte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen intensief samen met de inspectiediensten RSZ en TSW. De FGP kreeg ook bijstand van de Civiele bescherming, Dienst Vreemdelingenzaken, Lokale Politie van Aalst, en van verschillende diensten van de Federale Politie, namelijk het Interventiekorps (CIK) Oost-Vlaanderen, de Directie Beveiliging (DAB), en de dienst Hondensteun.

Voor bijkomende informatie kan de pers contact opnemen met hoofdcommissaris Patrick Willocx van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen op het nummer 0474/653.692, of met Arbeidsauditeur Dhr. Meirsschaut op het nummer 0485/76.45.92