Corona: phishing en oplichting

Vorige week verscheen er reeds een artikel over SMS-berichten van oplichters in kader van het Coronavirus, maar er zijn nu ook steeds meer e-mails in omloop waarbij oplichters proberen je computer over te nemen of je bankgegevens te stelen. Ook al zien ze er geloofwaardig uit, ga hier niet op en verwijder de berichten meteen!

Link artikel SMS-berichten: https://www.politie.be/5440/nieuws/oplichters-zien-hun-kans-bij-coronavirus

 
Ransomware
Vorige week doken de eerste nepmails op, zogenaamd afkomstig van diverse bedrijven en/of veiligheidscentra. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het virus. Open je de bijlage, dan wordt de computer besmet met malware, zoals ransomware. Ga niet in op mails over corona die van onbekende bedrijven lijken te zijn of die je zelf op de hoogte brachten. Zoek je betrouwbare informatie over het virus, ga dan zelf naar websites kijken zoals https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Phishing
In e-mails en sms’jes, zogenaamd van je bank, wordt gevraagd om je bankgegevens in te vullen op een nepsite. Zogenaamd omdat je dan een antibacteriële betaalpas krijgt of omdat je rekening in quarantaine is geplaatst.  
Er zijn ook phishingmails in omloop waarin criminelen zich richten op mensen die thuiswerken. Ze proberen via e-mails, zogenaamd van de directie, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.

Een voorbeeld van dergelijke e-mails vind je hieronder.