Coronamaatregelen: overzicht

Er werden opnieuw extra maatregelen afgekondigd om de tweede coronagolf aan te pakken. Maar welke maatregelen gelden nu in onze zone? Hieronder vind je een beknopt overzicht en de links naar meer informatie.

Het belangrijkste is dat je de basisregels goed blijft volgen! Bewaar zo goed mogelijk de afstand, was of ontsmet regelmatig je handen en draag je mondmasker correct.

Een volledig overzicht van de federale maatregelen vind je via deze website.
Alle lokale maatregelen en de exitstrategie voor onze zone vind je terug op de website van de stad. De exitstrategie is ook te vinden als bijlage.

Bubbels
Per gezin of huishouden (personen met wie je onder hetzelfde dak woont) mag je een contactbubbel maken met 5 andere personen. Met deze personen mag je nauwer contact hebben. Gedurende 4 weken moeten dat dezelfde 5 personen blijven voor heel jouw gezin. Zij mogen zelf geen andere personen zien. Kinderen jonger dan 12 worden niet meegeteld.

Mondmaskerplicht
Een mondmasker dragen is verplicht voor alle personen vanaf 12 jaar binnen de bebouwde kom in Aalst en deelgemeenten en in voor publiek toegankelijke stadsgebouwen. Er worden 2 uitzonderingen toegestaan: wanneer je je verplaatst met een voertuig of rijwiel (fiets, step, ...) en binnen de natuurgebieden Stadspark, Osbroek, Gerstjens, Kravaalbos, Heuvelpark, Rozekensbos en Kluisbos, op voorwaarde dat de veilige afstand van 1,5 meter wordt gerespecteerd. Je moet wel te allen tijde een mondmasker bij je hebben. 

Meest gestelde vragen en hun antwoorden over mondmaskerplicht in Aalst.

Samenscholingen
Bijeenkomen mag met maximaal 10 personen. Dat geldt zowel op het openbaar domein (bv. in een park, ...) als bij je thuis (bv. voor huwelijksfeesten, doopfeesten, bbq, ...). Je moet hierbij wél minimaal 1,5 meter afstand houden en waar nodig een mondmasker dragen.

Sporten
Het blijft in deze tijden belangrijk om te blijven bewegen, op voorwaarde dat je de basisregels in acht neemt. Zo mogen er geen wedstrijden van contactsporten (voetbal, basket, hockey, volleybal…) plaatsvinden voor sporters boven de 12 jaar. Er mag slechts 1 ouder de wedstrijd bijwonen. 

Trainingen worden wel toegestaan, er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 

 • Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk buiten te trainen.
 • Training mogen enkel in georganiseerd (club)verband plaatsvinden. Er is altijd 1 trainer verantwoordelijk.
 • Registratie is verplicht.
 • Toeschouwers en supporters zijn niet toegelaten.

Horeca
In de horeca blijven de gekende regels van toepassing: minimaal 1,5 meter afstand tussen de gezelschappen, bediening aan tafel, niet rondlopen, … Op restaurant gaan doe je enkel binnen je gezin en de bubbel, want op restaurant kan je minder afstand bewaren. Hetzelfde geldt voor een barbecue of feestje in je tuin.

Daarbovenop geldt ook een mondmaskerplicht. Zowel het personeel als de bezoekers moeten mondneusbescherming dragen. De klant mag die enkel afzetten wanneer hij aan tafel zit. Het is ook verplicht je contactgegevens door te geven.

Hoog risicovol consumptiegedrag gerelateerd aan het gebruik van de waterpijp in zogenaamde shishabars wordt verboden. 

Evenementen
De Veiligheidscel herbekijkt alle evenementen die op de agenda staan. Die kunnen enkel plaatsvinden onder strikte voorwaarden.

Evenementen, cultuuractiviteiten en sportwedstrijden moeten worden afgetoetst via www.covideventriskmodel.be en moeten ook verplicht worden aangemeld bij www.aalst.be/evenementenloket

 • Een mondmasker is steeds verplicht en de veilige afstand van 1,5 meter moet zoveel mogelijk gerespecteerd worden;
 • evenementen binnen: max. 100 personen;
 • evenementen buiten: max. 200 personen;
 • recepties, banketten en niet-begeleide bijeenkomsten: max. 10 personen; 
 • Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. 

Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen, speelpleinwerking en ook de organisatie van begeleide activiteiten zoals sporten verandert niet.

Alle manifestaties en betogingen op het grondgebied van Aalst worden verboden tot en met 31 augustus 2020. Zowel organisatoren als deelnemers zullen gesanctioneerd worden. 

Winkels en markten
De zaterdagmarkt gaat door op parking Keizershallen en het Keizersplein. Er wordt steeds geteld hoeveel bezoekers er op de markt aanwezig zijn. Marktgangers zijn verplicht om een éénrichtingsparcours te volgen en aan de in- en uitgangen moet iedereen zijn handen ontsmetten. Mondmaskers zijn voor iedereen verplicht. Ook op de wekelijkse markt moet er weer individueel gewinkeld worden en niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk. Minderjarigen en hulpbehoevenden mogen wel begeleid worden door een volwassene.

Je mag alleen of maximaal met 2 shoppen, zonder tijdslimiet. Het dragen van een mondmasker is verplicht. 

Nachtwinkels sluiten de deuren om 22 uur. 

Registratieplicht
Naast de registratieplicht in de horeca geldt ook een registratieplicht bij een bezoek aan

 • (sport)trainingen
 • wellnesscentra en zwembaden;
 • gemeenschappelijke sportlessen;
 • casino’s en de speelautomatenhallen;
 • feest- en receptiezalen.

Testen
Vakantiegangers die terugkeren naar Aalst moeten zich houden aan de federale richtlijnen. Wie terugkeert uit een rode zone, moet zich verplicht laten testen en in zelfquarantaine gaan. De experten uit de Veiligheidscel wijzen er wel op dat je 5 tot 7 dagen na terugkeer je ook nog eens moet laten testen. 

Meer info over reisadvies vind je via de website van de stad.

 

Bijlage