Parket Oost-Vlaanderen waarschuwt voor malafide noodhersteldiensten

De laatste maanden merkt het parket Oost-Vlaanderen een toename in oplichtingen via het internet door malafide noodhersteldiensten. Naar aanleiding van een succesvolle tussenkomst in een concreet dossier wil het parket Oost-Vlaanderen wijzen op de gevaren van malafide noodhersteldiensten. 

Loodgieter herstelling

De feiten doen zich voornamelijk voor wanneer burgers plots dringend beroep dienen te doen op gespecialiseerde hulp (loodgieters, schoorsteenvegers, ongedierteverdelging, slotenmakers, etc.). Via een zoektocht op het internet komen particulieren bij een noodhersteldienst uit die belooft binnen enkele uren ter plaatse te zijn, vaak voor slechts een kleine prijs. Eens ter plaatse worden exorbitante prijzen aangerekend voor het geleverde werk. Of wordt het probleem zogezegd geïdentificeerd, maar blijkt bijkomend materiaal nodig te zijn om herstelling uit te voeren. Er moet een aanzienlijk voorschot betaald worden, maar na betaling vertrekt de hersteller om nooit meer terug te keren. 

Een mogelijke bende die zich uitgaf als loodgieters en over gans Vlaanderen tientallen slachtoffers maakte, kon na intensief onderzoek door de politie en de Economische Inspectie opgespoord en geïdentificeerd worden. Het parket vorderde de onderzoeksrechter die overging tot een huiszoeking en arrestatie van een 28-jarige man met de Nederlandse nationaliteit uit Lochristi. Hij werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. De onderzoeksrechter plaatste hem onder aanhoudingsmandaat. De raadkamer in Gent bevestigde de aanhouding.

Tips om oplichting door noodhersteldiensten te voorkomen kan je terugvinden op de website van de FOD Economie: Dringende herstelling? Betaal je niet blauw! - FOD Economie (bericht) (fgov.be)

Labels