Resultaten controleactie 10/01/2020-11/01/2020

Resultaten Actie Drugs & Alcohol in het verkeer (Winter BOB-campagne)

In de nacht van vrijdag 10 januari 2020 op zaterdag 11 januari 2020 tussen 20:00 uur en 04:00 uur heeft de Lokale Politie van Aalst een verkeerscontrole gehouden. Dit met het oog op het opsporen van bestuurders die rijden onder invloed van drugs of alcohol, gelijktijdig vond een snelheidscontrole met onderschepping plaats.

Tijdens de verkeerscontrole is gewerkt met één controleteam, dat op diverse locaties controles hebben uitgevoerd. Dit met volgend resultaat :
681 bestuurders kregen een samplingtest (pre-test) opgelegd. Bij 22 personen werd alcohol gedetecteerd. Deze chauffeurs dienden een ademtest af te leggen. Ook de boorddocumenten van hun voertuig werden gecontroleerd. Uiteindelijk bleken 11 bestuurders onder invloed (drugs/alcohol) rond te rijden (= 1,62%):
• Vier bestuurders hebben een ademanalyse afgelegd tussen >=0,22 mg/L UAL en <0,35 mg/L UAL, met een stuurverbod van 3 uur en een geldelijke boete tot 178 euro tot gevolg.
• Drie bestuurders hebben een ademanalyse van >=0,35mg/l UAL afgelegd met een rijverbod van 6 uur, alsook een geldelijke boete tussen 200 euro en 2000 euro tot gevolg.
• Twee bestuurders zullen zich moeten verantwoorden voor de Politierechtbank wegens het afleggen van een ademanalyse van >=0,65mg/L UAL. Een van de bestuurders legde een ademanalyse af van 1,13mg/l UAL. Het rijbewijs van beide bestuurders werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.
• Vijf bestuurders werden onderworpen aan een speekseltest. Bij twee bestuurders was het resultaat positief waarna werd overgegaan tot het afnemen van een speekselanalyse. Het rijbewijs van beide bestuurders werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.
• Een bestuurder zal een proces-verbaal ontvangen wegens het niet geldig gekeurd zijn van diens voertuig.
• Een bestuurder zal een proces-verbaal ontvangen wegens het vermoeden van niet geldig verzekerd zijn van diens voertuig. Zijn voertuig werd om voornoemde reden voorzien van wielklemmen.
• Een proces-verbaal van waarschuwing werd uitgeschreven inzake administratieve keuring.
• Drie processen-verbaal van waarschuwing werden uitgeschreven inzake defecte verlichting.
• Een persoon zal eerstdaags een Onmiddellijke Inning ontvangen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.
• Een jonge bestuurder zal een proces-verbaal ontvangen wegens het niet naleven van de voorwaarden van een voorlopig rijbewijs.

Daarnaast werden bij de snelheidscontrole 679 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden 82 voertuigen te snel en werden 21 voertuigen onderschept. De identiteit van de 21 bestuurders werd genoteerd.