14 bestuurders lopen tegen de lamp tijdens geïntegreerde verkeersactie in Limburg

Tijdens de avond en nacht van zaterdag 16 november 2019 sloegen de Lokale en Federale Politie de handen in mekaar tijdens een controleactie in en rond Hasselt. De focus lag hierbij op verkeersveiligheid, in het bijzonder op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Tijdens controles op drie verschillende locaties werden in totaal 1.908 bestuurders gecontroleerd. 14 onder hen bleken onder invloed te zijn van alcohol, 2 onder invloed van drugs.

Verkeersveiligheid blijft een belangrijk speerpunt van de Federale en Lokale Politie, en dat het hele jaar rond. Op zaterdagavond 16 november voerden de Wegpolitie van Limburg en de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) een gezamenlijke controleactie rond alcohol- en druggebruik in het verkeer. De actie werd gecoördineerd en ondersteund door de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) van de Federale Politie in Limburg.

De politiediensten werkten voor deze actie volgens het principe ‘working apart together’: de Wegpolitie en de politiezone LRH stelden - op locaties in Hasselt, Diepenbeek en Halen - telkens elk een eigen controledispositief op. Deze controlepunten werden zo op elkaar afgestemd dat alle bestuurders die op een bepaalde locatie passeerden, zeker bij één van beide controles onderschept werden.
In totaal werden tijdens deze actie 1.908 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden 31 overtredingen vastgesteld:

  • 14 bestuurders waren onder invloed van alcohol
  • 2 bestuurders waren onder invloed van drugs
  • 6 bestuurders konden geen geldig keuringsbewijs voorleggen
  • 3 voertuigen waren niet verzekerd en werden in beslag genomen
  • 1 bestuurder kon geen geldig rijbewijs voorleggen
  • 1 bestuurder had drugs op zak

Het is de eerste keer dat de Federale Politie en een lokale politiezone in Limburg de handen in mekaar slaan voor een dergelijke ‘SLIM’-verkeersactie. Hoofdcommissaris Philip Pirard, korpschef van de politiezone LRH, blikt er alvast tevreden op terug: “De samenwerking tussen onze politiezone en de Federale Politie heeft op het terrein prima gewerkt. Door twee controledispositieven in te richten, hebben we de pakkans én de visibiliteit aanzienlijk verhoogd. Wat ons betreft zijn dit soort gecoördineerde acties dus zeker voor herhaling vatbaar.”

Ook voor commissaris Gerry Peeters van de Wegpolitie Limburg is deze actie voor herhaling vatbaar. “Alcohol- en druggebruik zijn absoluut nefast voor de verkeersveiligheid: van de 2.272 ongevallen met lichamelijk letsel in Limburg in 2018, was in 9,6% van de gevallen één van de bestuurders onder invloed van alcohol en in 1,8% van de gevallen onder invloed van drugs. Deze problematiek verdient daarom bijzondere aandacht van de Wegpolitie - niet alleen tijdens vaste acties zoals de BOB-campagnes, maar ook daarbuiten. De samenwerking met de Lokale Politie is hierin een grote hulp, en willen we in de toekomst zeker verder intensifiëren.”