30-tal verkeersovertredingen tonen nut verkeerscontroles aan

Meerdere bestuurders toonden gisteren aan waarom verkeerscontroles noodzakelijk zijn. In totaal stelde de politie Limburg Regio Hoofdstad maar liefst meer dan 30 overtredingen vast. Onder andere vier leerling-bestuurders gingen in de fout, twee getunede voertuigen voldeden niet aan de voorwaarden en een snelheidsduivel onder invloed werd onderschept.

Gisteren hield de politie Limburg Regio Hoofdstad verschillende verkeerscontroles. De ploegen patrouilleerden in de zone en hielden gerichte controles. Zowel op de Diestersteenweg in Herk-de-Stad, in de Mosstraat in Lummen en in de Dokter Vanderhoeydonckstraat in Lummen werden bestuurders onderschept die onder invloed van verdovende middelen achter het stuur zaten. In totaal ging het om vier bestuurders. Eén van deze bestuurders was in het bezit van een voorlopig rijbewijs en vervoerde twee vrienden die niet voldeden aan de voorwaarden van begeleider. Een tweede leerling-bestuurder werd betrapt met meerdere passagiers waarvan niemand voldeed aan de voorwaarden van begeleider. Een derde leerling-bestuurder werd onderschept terwijl ze een rood licht negeerde. Het voertuig was ook niet voorzien van een teken dat er een leerling-bestuurder achter het stuur zat. Nog een leerling-bestuurder werd betrapt terwijl ze twee kinderen vervoerde in een voertuig dat niet was uitgerust met het nodige L-teken. 

Daarnaast werd een bromfietser onderschept waarvan de bestuurder illegaal in het land verbleef en zich verplaatste met een niet-verzekerde bromfiets. Deze werd dan ook getakeld. Een persoon beschadigde een glazen deur met een helm voor op de bromfiets en nam nadien met de bromfiets de vlucht. Hij werd even later uit het verkeer geplukt en had een alcoholpromille van 1,68. Aangezien hij geen rijbewijs kon voorleggen, zag hij zijn bromfiets getakeld worden.

Twee getunede voertuigen werden ter controle uit het verkeer gehaald. Ze waren beide verlaagd en geen van de bestuurders kon een tuningsattest van de keuring voorleggen. Eén van deze voertuigen was ook voorzien van stickers op de voorruit die het zicht belemmerde.

Ter hoogte van het Leopoldplein in Hasselt werd een bestuurder met onaangepaste snelheid aan de kant gezet. De bestuurder blies, met 2,46 promille, positief. Zijn rijbewijs werd dan ook ingehouden. Even later vertrok de bestuurder opnieuw waardoor er werd beslist om zijn voertuig in te houden.

De politie Limburg Regio Hoofdstad voerde ook onderzoek naar verschillende voertuigen die systematisch met verschillende nummerplaten rondreden. Tijdens deze controles kon één van deze voertuigen onderschept worden. Na een controle bleken de nummerplaten niet overeen te komen met het voertuig en was dit voertuig noch verzekerd, noch ingeschreven. Daarnaast bleek de bestuurster ook onder invloed van verdovende middelen achter het stuur te zitten.

In  totaal stelde de politie Limburg Regio Hoofdstad een twintigtal processen-verbaal op. Ook werden een tiental onmiddellijke inningen opgesteld voor onder andere het gebruik van de gsm achter het stuur en het niet-correct gebruik van het kinderzitje of de gordel.