Actie gemeenschapswachten tegen inbraken in auto's werpt vruchten af

In 2012 hebben de preventiedienst van de stad Hasselt en de politie Limburg Regio Hoofdstad een project opgestart om de burger te waarschuwen in verband met het achterlaten van waardevolle voorwerpen in hun voertuig. Afgelopen woensdag werd de 5.000ste brief omtrent deze actie verstuurd.

Sinds 2012 controleren de Gemeenschapswachten zowel op de grote parkings van de stad als op de parkeerplaatsen langs de straatkant voertuigen op de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen. Wie nog iets waardevols zichtbaar in zijn voertuig heeft liggen, krijgt van de preventiedienst een brief met tips om een inbraak te vermijden.

Ondertussen zijn er ruim 250.000 voertuigen gecontroleerd. "Daarvan hebben er nu 5.000 personen een brief gekregen om hen te wijzen op het gevaar van het achterlaten van waardevolle voorwerpen in hun voertuig", laat burgemeester Hilde Claes weten. "Sinds de start van deze actie kregen zowel de Gemeenschapswachten persoonlijk als de Preventiedienst via mail geregeld felicitaties en dankwoorden toegestuurd."

"Het stimuleert ook om verder te gaan om deze actie", vult korpschef Philip Pirard aan. "Het feit dat we nog maandelijks een 100-tal brieven moeten versturen, duidt de noodzaak van deze controle aan. We geloven dat dit project ook helpt om de cijfers betreffende inbraak in voertuigen verder naar beneden te dringen. Ter illustratie: in 2012 maakten we nog 60 processen-verbaal op betreffende inbraak in voertuigen, in 2015 was dat gedaald naar 37."

Het is dus duidelijk dat deze actie van de Gemeenschapswachten zijn vruchten afwerpt. Enerzijds zorgen zij door dagelijks te patrouilleren op de parking aan de Slachthuiskaai voor een afschrikkend effect voor potentiële daders. Maar het creëert anderzijds ook een gedragsverandering bij de burgers. Het leeuwendeel van de parkeerders op die parking zijn mensen die er bijna dagelijks parkeren. Dus als zij een brief met tips en waarschuwingen in de bus hebben gekregen, zullen zij wellicht volgende keer beter nadenken.

De burgemeester sluit nog af met enkele preventieve tips: "Het is belangrijk om geen waardevolle voorwerpen zoals GPS, GSM, laptop en dergelijke zichtbaar in het voertuig te laten liggen. Haal tevens de boorddocumenten uit je voertuig, maar zorg zeker ook dat je je voertuig achterlaat met alle ramen en deuren gesloten."