Afsprakenprotocol rond buurtinformatienetwerken

Maandag ondertekenden de korpschef van de politie Limburg Regio Hoofdstad en de bestuurlijk directeur-coördinator van de federale politie in Limburg een protocol rond de buurtinformatienetwerken (BIN’s) in de politiezone.

De politiezone Limburg Regio Hoofstad telt momenteel acht officiële BIN’s. “De buurtinformatienetwerken in Lummen en Diepenbeek zijn al een hele tijd actief,” zegt korpschef Philip Pirard. “Recent kwamen er daar twee in Hasselt bij. Dit aantal zal de komende maanden en jaren ongetwijfeld nog sterk groeien. Daarom hebben we besloten om duidelijke afspraken te maken met het CIC Limburg over onze manier van werken.” Deze afspraken werden vervat in een protocol dat maandag officieel ondertekend werd.

De provinciale meldkamer (CIC Limburg) zorgt voor de verspreiding van dringende berichten binnen het BIN-netwerk. “In dit protocol werd duidelijk afgesproken hoe en wanneer we dit doen,” vertelt Robin Minten, bestuurlijk directeur-coördinator van de federale politie in Limburg. “Onder andere bij diefstallen en verdachte situaties wordt de buurt in kennis gesteld. Uiteraard hangen hier wel enkele voorwaarden aan vast. Zo mogen de feiten bijvoorbeeld niet langer dan een uur geleden gebeurd zijn.” Ook dringende opsporingen, bijvoorbeeld van Child Focus, kunnen via het systeem verspreid worden.

Alle buurtinformatienetwerken in de politiezone zullen voortaan hun berichten verspreiden via BE-Alert. In Hasselt en Lummen is dit al het geval. Ook Diepenbeek zal weldra overschakelen. Op die manier zal de berichtgeving op een uniforme manier gebeuren voor de hele politiezone.

“Aangezien het bestrijden van inbraken één van onze prioriteiten is, juichen wij de groei van het aantal BIN’s in onze politiezone alleen maar toe,” zegt Pirard. “Burgers die graag een buurtinformatienetwerk willen opstarten in hun eigen wijk, willen wij hier dan ook graag bij helpen. Zij kunnen ons steeds contacteren via pz.lrh.bin@police.belgium.eu.”

Je kan het betreffende protocol in bijlage raadplegen.

Bijlage