Graveerders moeten fietsdiefstallen verder laten dalen

In 2019 werden er in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad 387 fietsen gestolen. Hoewel dit een daling van bijna 20% is ten opzichte van 2018, neemt de politiezone toch extra maatregelen om het aantal fietsdiefstallen verder te laten dalen.

Het aanwerven van fietsgraveerders is één van de initiatieven die de politiezone neemt in de strijd tegen fietsdiefstallen. “Wij gaan een 10-tal vrijwilligers aanwerven die de fietsen van onze inwoners gratis gaan graveren,” zegt korpschef Philip Pirard. “Een gegraveerde fiets is immers minder aantrekkelijk voor dieven. Daarnaast kunnen we op deze manier een gestolen fiets die teruggevonden wordt veel makkelijker terug aan de eigenaar bezorgen. We zullen vooral eigenaars van duurdere fietsen moeten overtuigen om hun rijwiel te laten graveren. Uit cijfers blijkt immers dat dieven het in onze politiezone vooral gemunt hebben op de prijzige exemplaren.”

De fietsgraveerders zullen hoofdzakelijk in Hasselt, de gemeente waar het meeste fietsdiefstallen gebeuren, worden ingezet. Op plekken waar veel fietsen gestolen worden zoals de stationsbuurt en de omgeving van het Kolonel Dusartplein, worden er vanaf deze zomer regelmatig fietsgraveeracties georganiseerd. “Naast het graveren geven onze vrijwilligers op deze kritieke plaatsen ook allerlei tips om je stalen ros nog beter te beschermen tegen diefstal,” klinkt het bij de politie.

Tenslotte gaat de politiezone samen met de organisatie van Pukkelpop bekijken of er dit jaar ook een ludieke actie rond fietsdiefstal georganiseerd kan worden tijdens het festival. Van alle plekken in de politiezone waar er veel fietsen gestolen worden, staat de omgeving van het festival immers met stip op nummer één.