Politie Limburg Regio Hoofdstad werkt met een QR-code om OMS te innen

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft sinds kort drie mogelijkheden om een onmiddellijke minnelijke schikking te innen. Er kan namelijk betaald worden via een overschrijving, met betaalkaart via een terminal en via een QR-code. Een OMS betalen via een QR-code is ongezien in België.

De politie Limburg Regio Hoofdstad is de eerste politiezone die drie betaalmogelijkheden aanbiedt voor een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS). Een OMS wordt uitgeschreven voor een winkeldiefstal, het bezit van bepaalde verboden wapens en drugsbezit. Een OMS wordt niet uitgeschreven indien er grote hoeveelheden worden aangetroffen. Voordien kon een OMS enkel betaald worden via een overschrijving of met een betaalkaart via een terminal.

De politie Limburg Regio Hoofdstad hanteert nu ook een derde mogelijkheid om te betalen, namelijk via een QR-code. Op de smartphones van de politiemensen staat een app waarmee ze onmiddellijk het vereiste bedrag en het gekoppelde proces-verbaalnummer kunnen ingeven. De persoon die de overtreding beging, kan met de camera-functie van zijn gsm de code scannen om te betalen. Betalen via een overschrijving of betaalkaart blijft ook nog steeds mogelijk.

Een OMS wordt ook opgesteld bij overtredingen tegen de maatregelen rond het coronavirus. Een samenscholing of een niet-essentiële verplaatsing levert een OMS van 250 EUR op. Een horeca- of handelszaak die de maatregelen niet respecteert kan een OMS van 750 EUR voorgeschoteld krijgen. De politie Limburg Regio Hoofdstad inde hiervoor reeds 12 keer een OMS met de QR-code.