Team Oliver opnieuw extra aanwezig in het straatbeeld

Met Black Friday wordt het startschot gegeven voor een drukke eindejaarsperiode in de winkelstraten. Vanaf morgen zal het gauwdiefstallenteam van de politie LRH dan ook extra aanwezig zijn in het straatbeeld.

Team Oliver

“We starten met Black Friday, begin december gaat de eindejaarsshopping van start en afsluiten doen we in januari met de jaarlijkse koopjesperiode,” klinkt het bij de politiezone. “Vanaf morgen zullen de collega’s van ons Team Oliver dan ook extra ingezet worden want meer volk betekent doorgaans ook meer diefstallen.”
 
Festivals en evenementen
Dit jaar noteerde de politiezone amper 67 gauwdiefstallen, een aanzienlijk verschil met 2022: toen werden er 161 processen-verbaal opgesteld. Een tiental jaren geleden liep dit cijfer zelfs op tot 1.000. “Onder andere door de oprichting van ons Team Oliver hebben we dit cijfer het afgelopen decennium zwaar kunnen terugdringen.”
 
In 2022 kende het aantal gauwdiefstallen opnieuw een kleine piek, maar die was vooral te verklaren door een hoog aantal diefstallen op grote evenementen. “We stellen inderdaad vast dat gauwdieven de laatste jaren ook hun weg gevonden hebben naar festivals en grote indoor evenementen,” klinkt het bij het gauwdiefstallenteam van de politiezone. Het grootste deel van de gauwdiefstallen die gepleegd werden in 2022 vonden plaats op Pukkelpop en Extrema Indoor. “Daarom zetten we dit jaar op beide evenementen ook meer collega’s van Team Oliver in, voorlopig met een positief resultaat.”
 
Naast de evenementen blijven gauwdieven ook nog steeds actief in de winkelstraten, vooral op drukke dagen. “Daarom houden we vanaf vandaag een extra oogje in het zeil. We werken echter niet enkel op zakkenrollerij. Door onze aanwezigheid willen we ook winkeldiefstallen voorkomen.”
 
Alertheid
De politiezone vraagt burgers om tijdens het shoppen de nodige alertheid aan de dag te leggen. “Een handtas draag je best schuin én afgesloten over je lichaam, een portefeuille en een smartphone horen thuis in een afgesloten binnenzak. Laat je handtas ook zeker nooit onbewaakt achter in een pashokje.”