Mogen dieren bij erg koude en slechte weersomstandigheden in de weide blijven staan?

Dat mag, maar bij extreme koude en slechte weersomstandigheden zoals hevige sneeuw- of regenval moeten eigenaars hun dieren voldoende beschutting en vers voeder en water aanbieden.

Dieren die permanent buiten staan, moeten altijd over een droge plaats beschikken waar ze eventueel kunnen gaan neerliggen, zoals een schuilhok. Als er geen beschutting kan worden voorzien, moeten de dieren bij slechte weersomstandigheden tijdig binnengehaald worden of verplaatst worden naar een meer geschikte locatie.

Natuurlijk moeten de dieren ook over voldoende voeder en drinkwater beschikken. In de winter brengt een weide onvoldoende gras voort, zodat de dieren bijgevoederd moeten worden. Water in drinkbakken en leidingen kan bevriezen. Hier moet de eigenaar extra waakzaam voor zijn.

Niet alle dieren zijn even onderhevig aan de gevolgen van koude. Runderen en paarden zijn er goed tegen bestand en hebben bij droog weer weinig last van extreem lage temperaturen. Dit wordt anders als er ook neerslag en wind in het spel zijn. Dan is beschutting ook voor hen broodnodig. Andere dieren zoals schapen en geiten zijn iets minder koudebestendig dan runderen en paarden en worden bij extreem lage temperaturen best binnengehaald.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 938 938.