Welke beschermende kledij moet ik dragen wanneer ik met mijn motor rijd?

Een motorfiets is elk tweewielig motorvoertuig met of zonder een zijspanwagen, dat niet beantwoordt aan de bepaling van de bromfiets.

De volgende beschermende kledij is enkel verplicht voor de bestuurder of passagier van een motorfiets met een cilinderinhoud groter dan 50 cc:

  • handschoenen
  • valhelm
  • jas met lange mouwen
  • lange broek of overall
  • laarzen/bottines die de enkels beschermen

Een bromfiets klasse A is een twee- of driewielig voertuig met een motor die een cilinderinhoud heeft van maximaal 50 cc of met een elektrische motor. Een bromfiets klasse A kan, naar bouw en motorvermogen, op een horizontale weg niet sneller rijden dan 25 km/u.

Een bromfiets klasse B is een twee- of driewielig voertuig met een motor die een cilinderinhoud heeft van maximaal 50 cc of met een elektrische motor. Een bromfiets klasse B kan, naar bouw en motorvermogen, op een horizontale weg niet sneller rijden dan 45 km/u.

Bestuurders van bromfietsen klasse A of B moeten enkel een valhelm dragen. De vermelde beschermende kledij voor motorfietsen wordt aangeraden, maar is voor deze bestuurders niet verplicht.

Wordt ook als een bromfiets beschouwd: elk vierwielig voertuig voorzien van een motor die een cilinderinhoud heeft van maximaal 50 cc, voor motoren met een elektrische ontsteking of voor andere typen van motoren met een netto maximumvermogen van ten hoogste 4 kW, en dat naar bouw en motorvermogen op een horizontale weg niet sneller kan rijden dan 45 km/u.

Buiten de motorfiets en de bromfiets bestaan er ook nog de driewieler en vierwieler met motor.

Een driewieler met motor is elk driewielig motorvoertuig dat niet beantwoordt aan de bepalingen voor een bromfiets, en waarvan de maximale lege massa niet meer dan 1000 kg bedraagt.

Een vierwieler met motor is elk vierwielig motorvoertuig, behalve deze die als een bromfiets worden beschouwd, met een lege massa van maximum 400 kg (of 550 kg voor voertuigen die worden gebruikt voor goederenvervoer), en met een netto maximumvermogen van de motor van ten hoogste 15 kW. Voor de elektrische voertuigen geldt die massa zonder de batterijen.

Bestuurders van een driewieler of vierwieler met motor moeten enkel een valhelm dragen. De vermelde beschermende kledij voor motorfietsen wordt aangeraden, maar is voor deze bestuurders niet verplicht.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 938 938.