Criminelen benaderen jongeren om hen als geldezel in te zetten.

Wat is een geldezel?

Een geldezel is iemand die zijn bankrekening en/of bankkaart en pincode laat gebruiken door criminelen om geld wit te wassen. Daardoor kan de crimineel misdaadgeld op de bankrekening van de geldezel storten om het vervolgens af te halen (met de bankkaart en de pincode van de geldezel) of door te storten naar andere rekeningen. Zo blijven de oplichters buiten schot.

Het fenomeen van “geldezels” breidt zich uit: oplichters vragen niet alleen naar bankkaarten en codes, maar ook steeds meer naar (een kopie van) identiteitskaarten, gsm-nummers en adresgegevens om fraude te plegen in naam van de eigenaar.

Geldezels niet zo onschuldig

Jongeren zijn een makkelijk doelwit

Jongeren zijn een gemakkelijk doelwit Jongeren worden makkelijker in de verleiding gebracht met de belofte van ‘snel geld verdienen’ of staan vaak niet stil bij de gevolgen van een op het eerste zicht onschuldige ‘vriendendienst’. Uit een studie van Febelfin blijkt dat zij hiervoor vatbaarder zijn dan volwassenen (respectievelijk 14% versus 2%). Meer dan één op tien jongeren zou dus zijn of haar bankkaart en pincode uitlenen in ruil voor geld. Ook mensen die het financieel moeilijk hebben, laten zich sneller verleiden door de belofte van ‘snel geld’.

Hoe worden geldezels benaderd of geronseld?

De criminelen benaderen de geldezels op verschillende manieren:

  • op straat, voornamelijk in de buurt van scholen, aan stations of in uitgaansbuurten;
  • via sociale media zoals whats’app en instagram of telegram.

Waarom het niet zo onschuldig is

Het lijkt op zich tamelijk onschuldig: je geeft even je rekeningnummer, bankkaart en je gegevens door en ontvangt daarvoor een vergoeding. Je hoeft voor de rest eigenlijk niets te doen. Makkelijk verdiend, toch? Niet helemaal. Dankzij de hulp van geldezels blijven criminelen onder de radar. Zo kunnen ze volledig anoniem te werk gaan en maken ze gebruik van het reguliere circuit om gestolen geld weg te sluizen. De geldezel werkt dus mee aan witwaspraktijken, soms zonder er zich bewust van te zijn, en is medeplichtig aan fraude. Ook al heeft hij geen weet van wat er op zijn bankrekening gebeurt, de verantwoordelijkheid ligt toch bij hem.