De reddingsstrook is vanaf 1 oktober verplicht!

Uit een enquête van 2018 door de FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias institute, blijkt dat een kwart van de bestuurders niet weet hoe ze doorgang moeten verlenen aan de hulpdiensten of andere prioritaire voertuigen. Deze laatste verliezen vaak kostbare tijd als er files zijn.

 

Afbeelding 'De Reddingsstrook'

Vanaf donderdag 1 oktober wordt de reddingsstrook ingevoerd, waarbij weggebruikers voldoende ruimte moeten maken om een vlotte doorgang voor prioritaire voertuigen te creëren.

Concreet betekent dit dat bestuurders bij filevorming op de linkerrijstrook zoveel mogelijk uitwijken naar links en bestuurders van de rechterrijstrook zoveel mogelijk naar rechts of naar de pechstrook.

Wanneer de rijbaan meer dan drie rijbanen telt, wordt er verwacht dat de bestuurders van de linkerrijstrook zoveel mogelijk naar links zullen uitwijken en de bestuurders op de andere rijstroken moeten zoveel mogelijk naar rechts uitwijken. Op deze manier wordt er op een veilige manier een reddingsstrook gevormd waar de prioritaire voertuigen door kunnen rijden.

Ook in andere landen zoals Duitsland, Luxemburg en Zwitserland maakt men gebruik van de reddingsstrook. Hierdoor winnen de hulpdiensten kostbare tijd en weten bestuurders ook duidelijk wat er van hen verwacht wordt.