Laat je niet vangen door WhatsApp-fraude!

Sinds de coronacrisis kunnen we niet meer bij elkaar op bezoek en verlopen onze contacten digitaal. We praten dan ook vaker met elkaar via een berichtje, via WhatsApp of online. Ook cybercriminelen weten dit en proberen hier op allerlei manieren misbruik van te maken.

Tegenwoordig merken we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van valse WhatsApp berichten. Oplichters verzamelen online gegevens over het slachtoffer op sociale media en gebruiken deze informatie om een gepersonaliseerd bericht te versturen. De oplichter doet zich dan voor als een familielid of kennis, die door technische problemen plots een ander nummer gebruikt. Men vraagt in dit bericht dan ook om een betaling uit te voeren.

Enkele tips om deze vorm van oplichting te voorkomen:

  • Let steeds goed op wat u deelt op sociale media (foto’s, persoonlijke informatie,…). Kijk uw privacy instellingen goed na en scherm uw gegevens zo veel mogelijk af.
  • Indien u een bericht krijgt van een kennis of familielid, probeer hem/haar dan eerst op het oude nummer te contacteren. Vaak kan er zo al snel opgemerkt worden dat het om oplichting gaat.

Ben je toch slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting?!

  • Probeer dan de financiële transactie te blokkeren via je bank.
  • Probeer screenshots of afbeeldingen van het gesprek te maken.

Doe aangifte bij je lokale politiezone.