1,80% van de gecontroleerde bestuurders liet het stuur niet over aan BOB

Laagste percentage sinds de start van de campagnes

 

Van 25 november 2022 tot 30 januari 2023 voerden de politiediensten, in het kader van de BOB wintercampagne, alcoholcontroles uit in het hele land. In totaal controleerden de Federale Wegpolitie en de Lokale Politie 427 603 bestuurders. 1,80% van hen blies positief.

BOB wintercampagne 2022-2023

 

De politie heeft in heel het land het aantal controles fors opgedreven ten opzichte van het voorbije jaar (207 748 controles in 2022). 1,80% van de bestuurders blies positief bij een alcoholtest. Dat is het laagste percentage sinds de start van BOB-campagnes, en toont aan dat de combinatie van sensibilisering en controles een grote impact heeft.

“BOB gaat in 2023 het hele jaar door aanwezig blijven, zowel via sociale media als op momenten dat mensen alcohol kopen of consumeren. Op die manier willen we bestuurders er blijvend van overtuigen om niet te rijden wanneer ze gedronken hebben. Die sensibilisering is essentieel. Reed niemand onder invloed van alcohol, dan zouden we elk jaar 115 levens op onze wegen kunnen redden.”

VIAS institute

“Zoals altijd was de Federale Wegpolitie een van BOB's partners. Voor deze wintercampagne werden 427 603 tests uitgevoerd door de Geïntegreerde Politie. 1,80% van de bestuurders reed onder invloed, een duidelijke daling ten opzichte van de vorige wintereditie. Ondanks deze daling lijkt de boodschap nog steeds niet alle bestuurders te hebben bereikt. Wij zullen blijven strijden tegen rijden onder invloed om menselijke tragedies te voorkomen. Wij zetten ons in voor onze hoofdopdracht, het waarborgen van de verkeersveiligheid. Ook in 2023 zullen we nog steeds focussen op de veiligheid van elke weggebruiker.”

Hoofdcommissaris Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie

 

Alle resultaten van de BOB wintercampagne zijn te vinden op onze website: www.verkeersstatistieken.federalepolitie.b