2 politiemensen redden het leven van een 68-jarige man

Zaterdag 11 april gedroegen twee inspecteurs van de Federale Politie van het Interventiekorps (CIK) van Eupen zich als echte helden toen ze tijdens een patrouille het leven van een burger redden.

Afgelopen zaterdag moesten inspecteurs Cédric Clooth en Maxime Meyer van het CIK Eupen dringend ingrijpen bij een verandering van controlepunt tijdens een Covid-19-opdracht nabij de Duitse grens. Een burger maakte hen met grote gebaren duidelijk dat de persoon die op de grond lag een hartaanval had gekregen. "Mijn collega en ik gingen kijken of het slachtoffer, een 68-jarige man, nog ademde. We hebben de veiligheidsmaatregelen zoveel mogelijk in acht genomen: we hebben de FPP1-maskers en de chirurgische handschoenen gebruikt die in ons voertuig lagen en we hebben mond-op-mondbeademing vermeden om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken", legt inspecteur Cédric Clooth uit. De inspecteurs hebben meermaals om beurten de reanimatietechnieken toegepast en geprobeerd de persoon in de stabiele zijligging te leggen. De hulpdiensten werden onmiddellijk verwittigd en de eerste ziekenwagen kwam snel ter plaatse. De spoedarts vroeg een medische helikopter te sturen om het slachtoffer naar het Centre hospitalier universitaire de Liège te brengen. De man is nu buiten gevaar en niet besmet met het coronavirus.

Een uitzonderlijke interventie voor beide leden van de Federale Politie. Cédric Clooth legt uit: "Voor mijn collega en ik was het de eerste keer dat we de reanimatietechnieken toepasten… We zijn bij de politie gegaan om mensen te helpen. Dat is wat we hier hebben gedaan, we hebben hulp geboden in de hoop iemands leven te redden."

Een plichtsbesef dat bijzonder op prijs wordt gesteld in deze uitzonderlijke periode. "We prijzen het professionele optreden en de moed van de twee inspecteurs die snel ingrepen ondanks de potentiële risico's," aldus commissaris Sébastien Pêtre, diensthoofd Operationele Coördinatie en Steun van het CIK Eupen en Daniel Colling, dirco Eupen a.i.