2,15% van de gecontroleerde bestuurders neemt onnodige en gevaarlijke risico's

Afgelopen weekend, van vrijdag 24 juni om 18.00 uur tot maandag 27 juni om 06.00 uur, heeft de Geïntegreerde Politie (Federale Politie en Lokale Politie samen) in het hele land controles georganiseerd tegen rijden onder invloed.

Tijdens deze 14e editie van het ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ zijn niet minder dan 16.803 bestuurders gecontroleerd, van wie er 2,15% in overtreding waren.

134 rijbewijzen werden ingetrokken voor alcohol achter het stuur. Hier valt ook op te merken dat 89 rijbewijzen werden ingetrokken wegens rijden onder invloed van drugs.

Aan het begin van de zomer in een jaar waarin het sociale leven weer op gang komt na de pandemie, zijn er veel gelegenheden om te feesten (festivals, barbecues, concerten enz.). Vorig jaar in dezelfde periode was wel 2,83% van de bestuurders in overtreding, wat een mooie daling betekent maar … het aantal intrekkingen rijbewijzen is gestegen ten opzichte van vorig jaar: 111 wegens rijden onder invloed van alcohol en 83 wegens drugsgebruik in de zomer van 2021.

De hele zomer lang nog maken wij de bestuurders ervan bewust dat de hervatting van de festiviteiten niet betekent dat zij onder invloed achter het stuur moeten kruipen en dat het uiteindelijke doel is dat drinken en rijden definitief tot het verleden behoort.