30 jaar DAFA: Dubbel feest in Melsbroek!

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei 2023 opent de 15de Wing samen met de Directie luchtsteun van de Federale Politie (DAFA) de poorten van de vliegbasis Melsbroek om de 75ste verjaardag van de Wing en de 30ste verjaardag van DAFA te vieren. Dankzij het goed gevulde programma met adembenemende demonstraties en een indrukwekkende static show, beloven het twee spectaculaire dagen te worden.

30 ans DAFA : une double fête à Melsbroek !

Let op: je kan er enkel bij zijn als je inschrijft.

De opendeurdagen in Melsbroek zijn een unieke gelegenheid om familie, partners en ook het grote publiek een kijkje te laten nemen achter de schermen. Er wordt een massale opkomst verwacht, zeker als je weet dat dit evenement slechts om de tien jaar wordt georganiseerd.

Static show

De 15de Air Transport Wing is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn transportvliegtuigen, maar is ook de thuisbasis voor de vloot van DAFA. De static show in de hangar zal zowel de vroegere als huidige politiehelikopters en vliegtuigen tonen: een oude Alouette, een heli van het type MD 520, een MD 902 en een Cessna 182. Buiten zal een Duitse crew een helikopter EC 135 tentoonstellen.

De vertrouwde C-130H van de Belgische Luchtmacht is inmiddels vervangen door 7 nieuwe Airbus A400M transportvliegtuigen, die tijdens het opendeurweekend voor het eerst toegankelijk worden gemaakt. Daarnaast zijn er heel wat binnen- en buitenlandse vliegtuigen op de site te bezichtigen.

 

Spectaculaire demonstraties

Op beide dagen staat een gevarieerd aanbod aan activiteiten op het programma, zowel bij de Luchtcomponent van Defensie als bij DAFA. Je vindt het volledige programma op de website van Defensie.

Piloten en bemanning van beide partners zullen verschillende demonstraties geven. Zowel op zaterdag als op zondag verwennen de personeelsleden van DAFA de bezoekers met volgende demo’s (telkens om 12 uur, 14 uur en 16 uur):

  • Fast-roping op een container/RIB (rigid inflatable boat) met Emergency Evacuation, samen met de Speciale Eenheden van de Federale Politie;
  • Bambi bucket (waterzak om brand te blussen);
  • Rappel van 40 m (aanval + hond), samen met de Speciale Eenheden van de Federale Politie;
  • Winch;
  • Interceptie en neutralisatie van een target met hond en aanvalsteam, samen met de Speciale Eenheden van de Federale Politie.

Elke demo zal maximum 20 minuten duren.

 

 

DAFA 30 ans

Stands & info

Je krijgt op beide dagen de kans om kennis te maken met een aantal partners (of buren) van DAFA: het Technisch Steunteam van de Scheepvaartpolitie, de Cel Vermiste Personen, de Speciale Eenheden, de Luchtvaartpolitie, Jobpol, de civiele bescherming, de Lokale Politie KASTZE en de Lokale Politie ViMa. Ook de Vriendenkring van DAFA zal aanwezig zijn.

Logo DAFA

Praktisch

Opendeur in Melsbroek (Haachtsesteenweg) op zaterdag 27 én zondag 28 mei, telkens van 9 tot 18 uur.

Je vindt alle activiteiten, van zowel DAFA als de 15de Wing, terug op deze website. Inschrijven kan tot op de laatste dag en is verplicht. Tickets zijn enkel via de website te verkrijgen en kosten 10 euro. Er worden geen tickets aan de ingang verkocht!

De organisatie dringt erop aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er worden gratis bussen ingelegd tussen het station van Vilvoorde en de luchtmachtbasis.

Kom je met de auto? Dan moet je die achterlaten op de kazerne in Peutie (ingang: Rollewagenstraat in Vilvoorde); je wordt met een shuttlebus naar Melsbroek gebracht. Een ticket voor de parking kost 5 euro en bestel je samen met je toegangsticket.

Wie met de fiets komt, kan die gratis achterlaten recht tegenover de hoofdingang op de Haachtsesteenweg.

Lees zeker alle info rond mobiliteit eens na.

 

30 jaar luchtsteun in Melsbroek

  • Op 16 november 1993 wordt in de hangar van de 15de Wing in Melsbroek een hoek ingericht met gele bureaucontainers voor de rijkswacht. Majoor Herman Perdu stelt er officieel het nieuwe luchtsteundetachement voor. Maar de eigenlijke geschiedenis van DAFA start in 1950, als de Generale Staf van de toenmalige rijkswacht de steun van het leger vraagt om haar in een luchtsteundetachement te voorzien.
  • In 1994 bestaat de vloot uit drie Cessna’s, één Puma, één Britten Norman en vijf Alouettes II.
  • De eerste MD 900, een tweemotorig toestel van de Amerikaanse helikopterbouwer Mc Donell Douglas, wordt in 1997 geleverd. Een jaar later volgt de tweede.
  • Op 2 mei 1998 vindt de laatste vlucht van de Puma plaats. Deze ‘Roll’s Royce’ van de helikopters – die 16 personen kon meevoeren of 2,7 ton materiaal - was een ideaal toestel voor het uitvoeren van een groot aantal luchtopdrachten. Omdat zowel de kostprijs voor het noodzakelijke onderhoud als de prijs per vlieguur (vijf keer duurder dan de Alouette) veel te hoog ligt, wordt er beslist om van deze heli afstand te doen.
  • In 1999 vervoegt de eerste MD 520, een eenmotorig toestel van de hierboven genoemde helikopterbouwer, de vloot.
  • Op 21 juli 2000 nemen voor de eerste én laatste keer in de geschiedenis vijf helikopters van de rijkswacht deel aan het defilé. Dit evenement is historisch om twee redenen: 1) het is de eerste en laatste keer dat een Alouette van de rijkswacht deelneemt aan een luchtdefilé en 2) het is de laatste keer dat de heli’s in de kleuren van de rijkswacht verschijnen.
  • Bij een ongeval met de Cessna op 10 januari 2003 laten piloot Hedwig Devos en luchtwaarnemer Lieven Vlaeminck het leven. 
  • Als DAFA zijn 20-jarig bestaan viert, bestaat de vloot uit twee Cessna’s, twee MD’s 520 en vier MD’s 900/902.
  • In 2018 wordt de laatste heli, de G17, aangekocht. Meter van de G17 is de driejarige Maélyne, die dankzij de helikopter is teruggevonden. (Bekijk de video linksonder.)
  • In datzelfde jaar komt de koning op bezoek, naar aanleiding van 25 jaar DAFA. (Bekijk de video rechtsonder.)
  • In 2021 wordt DAFA ingezet naar aanleiding van de overstromingen (zoals ook aan bod komt in het televisieprogramma ‘De Cel Vermiste Personen’ op Eén).

DAFA vandaag

Momenteel bestaat DAFA uit 43 personeelsleden. Onder hen bevinden zich 10 mecaniciens, 13 piloten (en nog twee in opleiding), 10 Tactical Flight Officers (TFO’s), 6 CALog-personeelsleden voor hrm en logistiek en één directeur operaties. Directrice Pascale Dereeper staat sinds 1 juni 2021 aan het hoofd van DAFA.