30 jonge Rookies beginnen aan hun inleefstage bij de Federale Politie

Op 9 februari zijn 30 geselecteerde jongeren tussen 14 en 18 jaar begonnen aan hun inleefstage bij de Federale Politie. Op hun eerste dag als 'Rookie' maakten ze kennis met de paarden en ruiters van de Cavalerie, zagen ze het pantservoertuig en de sproeiwagen van binnenuit, kregen ze uitleg van de bestuurders van deze voertuigen en konden ze zelf een politie-uitrusting aantrekken. In totaal zullen de jongeren meer dan 10 dagen stage lopen.

30 jonge Rookies beginnen aan hun inleefstage bij de Federale Politie

  

‘The Rookies’ – een succes bij de jongeren  

Begin december 2021 lanceerde de Federale Politie ‘The Rookies’ (Engels voor ‘de groentjes’), een project voor jongeren van 14 tot 18 jaar uit heel België. ‘The Rookies’ heeft als doel de banden tussen jongeren en de politie te versterken. Het project past in de campagne Wederzijds respect die uitgaat van de FOD Binnenlandse Zaken.



Na de oproep tot kandidaten ontvingen we vele reacties van enthousiaste jongeren die interesse toonden voor dit initiatief. Zo telden we op de uiterste inschrijvingsdatum bijna 160 kandidaturen.



We hebben elk dossier aandachtig bestudeerd en selecteerden uiteindelijk een groep jongeren op basis van vooraf vastgestelde criteria. Het gaat in totaal om 30 Rookies: 15 Franstaligen en 15 Nederlandstaligen, 15 meisjes en 15 jongens, afkomstig uit bijna alle provincies van het land en bijzonder gemotiveerd om het dagelijkse werk van federaal politieagent te ontdekken.



 

De start van de stage  

Twee maanden na de lancering van het project zijn de geselecteerde Rookies met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid aan hun inleefstage begonnen. Op woensdagnamiddag 9 februari bezochten ze de Directie openbare veiligheid van de Federale Politie. Ze konden een gepantserd interventievoertuig en een sproeiwagen van binnenuit ontdekken, trokken speciale politie-uitrustingen aan en konden kennismaken met de ruiters en paarden van de Cavalerie.  



Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bracht een persoonlijk bezoek aan de Rookies op hun eerste stagedag. “30 jongeren krijgen de kans om van dichtbij en levensecht kennis te maken met het politiewerk,” zegt de minister. “De komende maanden zullen ze de Federale Politie in al haar facetten leren kennen. Op die manier versterken we het vertrouwen tussen de jongeren en de politie. Mijn wens is dan ook dat de Rookies hun ervaringen zullen delen met anderen, en zo ambassadeurs van de politie worden. En wie weet kunnen we een aantal onder hen warm maken voor een job bij de politie. Er zijn zoveel jobmogelijkheden en dus zoveel kansen om engagement voor de veiligheid van de anderen op te nemen. Ik wens hen veel succes!”



De commissaris-generaal van de Federale Politie, Marc De Mesmaeker, heette de Rookies al welkom tijdens een eerste informele ontmoeting. Hij praatte uitgebreid met hen en ze konden hem allerlei vragen stellen. “Onze 30 Rookies van over heel België betekenen veel voor onze organisatie. Hun enthousiasme en hun interesse getuigen dat een goede verstandhouding tussen jongeren en politie nog altijd mogelijk is. Ik wilde deze jongeren absoluut persoonlijk welkom heten. De Rookies liggen me na aan het hart, want zij zijn de toekomst van onze organisatie. Hun grote nieuwsgierigheid en de vele vragen die ze stelden, deden mij veel plezier. Hopelijk kunnen hun enthousiasme en hun ervaringen tijdens hun inleefstage andere jongeren even warm maken voor de politiewereld met al haar facetten en mogelijkheden. Dit is zonder twijfel een stap in de goede richting.”  



 

Het verdere verloop van de stage  

De Rookies zullen in totaal meer dan 10 dagen stage lopen bij de Federale Politie. Het is voor hen de perfecte manier om de politiewereld te leren kennen. Op het programma staan onder andere een bezoek aan een labo van de technische en wetenschappelijke politie, een kennismaking met de honden van de Federale Politie, een ontmoeting met de speciale eenheden, de wegpolitie en de piloten en technici van de politiehelikopters en een inkijk in hoe cybercriminaliteit wordt aangepakt. De bedoeling is om de Federale Politie dichter bij de jongeren te brengen en hun interesse te wekken in het beroep van politieman of -vrouw. De inleefstage loopt tot eind juli 2022.