30 personen aangehouden tijdens controleactie 'Etoile'

In de week van maandag 15 tot zondag 21 april 2024 hebben de politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België opnieuw een ‘Etoile-actie’ georganiseerd, een grensoverschrijdende actie tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken. 

30 personnes arrêtées lors de l'action de contrôle Etoile

Tijdens deze internationale actie werden in ons land 2.002 personen gecontroleerd in 1.893 voertuigen, 27 treinen en 13 bussen. Daarnaast werden ook postzendingen gecontroleerd. 115 personen bleken in het bezit van drugs, 31 personen waren onder invloed. Er werden in de loop van de actie 11 voertuigen in beslag genomen en 30 personen aangehouden.

Deze actie maakt deel uit van de 'Hazeldonk'-samenwerking waarbij de politie- en douanediensten van de Benelux-landen en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de daarbij betrokken criminele organisaties aanpakken. Op verschillende locaties gebeurden de controles door gemengde teams van douane en politie, waardoor er eenvoudig (internationaal) uitgewisseld en snel gehandeld kon worden

Inbeslagnames in België

•    Hashish: 439 gram
•    Marihuana: 1.304 gram
•    Joints: 34 stuks
•    Spacecake: 102 gram
•    Zaadjes voor cannabisplanten: 48 stuks
•    Paddo’s: 19 gram
•    Cocaïne: 5.162 gram
•    Amfetamine: 25 gram
•    XTC: 75 pillen
•    MDMA: 21 gram
•    Wapens: 11
•    Geld: 25.185 euro

Opvallende gebeurtenissen

Op maandag 15 april controleerde de Federale Wegpolitie een voertuig met Franse nummerplaat op de E411 in Aarlen. In het voertuig werd 5 kg cocaïne aangetroffen. 

Op woensdag 17 april voerde de douane in Oost-Vlaanderen controles van postzendingen uit: verschillende zendingen met cannabisproducten en cocaïne werden in beslag genomen. Al deze zendingen waren afkomstig uit Nederland en bestemd voor klanten in Oost- en West-Vlaanderen.

Op donderdag 18 april controleerde de Nederlandse politie samen met een ploeg van de Federale Wegpolitie West-Vlaanderen een Frans voertuig in Breda. 8 kg cocaïne werd aangetroffen in een professioneel ingebouwde verborgen ruimte. De bestuurder, een fransman, werd aangehouden.

Op zaterdag 20 april werd een Frans voertuig in Breda gecontroleerd door de Nederlandse politie. Dit voertuig bleek verduisterd te zijn. De bestuurder en passagier, een koppel uit Frankrijk, werden opgehaald door een derde. Later bleek er in dit voertuig 138 kilogram illegale drugs te zitten. Dankzij een snelle infodeling tussen de verschillende betrokken eenheden, waaronder ook een gemengde ploeg van de Nederlandse en Belgische politie op Belgisch grondgebied, konden de verdachten gevat worden in Brecht. Zij zullen worden uitgeleverd en berecht in Nederland.

Op zaterdag 20 april werden er door de Federale Wegpolitie in Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de douane, onder andere voertuigen van low cost-busmaatschappijen gecontroleerd. In het verleden is al gebleken dat deze maatschappijen soms misbruikt worden door organisaties die drugs verdelen. In totaal werden 8 bussen gecontroleerd, waarbij enkele gebruikershoeveelheden aangetroffen werden.

De Federale Spoorwegpolitie controleerde verschillende personen die in het bezit bleken van drugs. Daarnaast werd ook een persoon aangetroffen met maar liefst 2.965 valse geldbiljetten van 200, 100 en 50 euro op zak. Als identiteitsbewijs gaf hij een vals Frans paspoort af. Deze persoon blijkt gezocht te worden door de Duitse autoriteiten en dient daar nog een gevangenisstraf van 10 maanden uit te zitten.

Labels