Argumenten om Facebook te dumpen

Vorige week hadden we het over Facebook en zijn plannen om ons surfgedrag en onze voorkeuren nog beter in kaart te brengen. Maar het zou kunnen dat Facebook zo zichzelf in de voet schiet en dat internetgebruikers naar iets nieuws uitkijken, zoals toen het zelf zijn intrede deed in de internetwereld. De Amerikaanse website Datamation heeft de redenen op een rijtje gezet die de gebruikers ertoe kunnen aanzetten het sociale netwerk in de loop van 2014 te verlaten.

Mike Elgan, de auteur van de analyse, wijst eerst en vooral op het broze concept van Facebook omdat het op één model berust: het netwerkeffect. U bent er omdat de anderen er zijn.

Wanneer Youtube-gebruikers bijvoorbeeld plots geen video's meer zouden delen, zouden de reeds gepubliceerde video's nog steeds bekeken kunnen worden. Maar met Facebook liggen de zaken anders. Als de gebruikers afhaken, stort het model in elkaar omdat er geen interactie meer bestaat tussen de gebruikers.Zoals we eerder al zeiden, begint de jonge generatie zich af te keren omdat jongeren graag informatie posten over zichzelf en over hun vrienden.Maar het probleem is dat papa, mama en de grootouders er ook zijn. En dus keren ze Facebook de rug toe omdat ze niet graag worden geobserveerd.Velen klagen bovendien dat ze worden gepest. Met Facebook beschikt de pester immers over een ideaal wapen want zijn berichten zullen worden bekeken door de vrienden en de familie van zijn slachtoffer.

Maar ook de volwassenen slaan de bladzijde om. Ze hebben de buik vol van de manier waarop de inhoud wordt beheerd. Ze willen nieuws lezen van hun vrienden of naasten en hebben geen boodschap aan allerhande informatie, reclame, groepen of pagina's. En omdat al die inhoud zo complex is om te beheren, gaan ze nog meer verlangen naar iets anders.

Ze hekelen ook de stress die Facebook in hun dagelijkse leven veroorzaakt. Moeten ze hun baas als vriend aanvaarden? Waarom moeten hun collega's alles weten over hun relatieleven?

Nog andere argumenten zijn het moeten dulden van de politieke opnies van andere gebruikers of van hun berichten over hun geweldige leven of hun intieme problemen. Een laatste verwijt is dat Facebook constant in het privéleven binnendringt en honderden gegevens over ons bewaart en ermee doet wat het maar wil. Afspraak eind dit jaar voor de balans.