Overslaan en naar de inhoud gaan
Bel voor dringende politiehulp 101.
DSU

België schakelt versnelling hoger in strijd tegen ransomware

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de Federale Politie hebben om 26 april hun aanvalsplan tegen ransomware voorgesteld. Ransomware is een computervirus dat zich in je computer of smartphone nestelt, er je bestanden versleutelt en ze pas vrijgeeft na betaling van losgeld.

"We merken dat het aantal aanvallen met ransomware elk jaar toeneemt", zegt Walter Coenraets, hoofd van de FCCU. "Steeds meer Belgen worden slachtoffer van deze plaag". Volgens een onderzoek van Kaspersky Lab werden er in de periode 2015-2016 wereldwijd meer dan 5 keer meer gebruikers besmet met ransomware dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. In België waren dit zelfs 22 keer meer besmettingen van 275 in 2014-2015 naar 6.261 besmettingen het jaar daarop. Om deze snel groeiende malwareplaag een halt toe te roepen gaan het Federaal Cyber Emergency Team (CERT.be), dat onder het beheer van het CCB valt, en de FCCU een partnerschap aan met het project: 'No More Ransom'.

Dit project werd opgericht door Europol en de Nederlandse politie in samenwerking met Kaspersky Lab en Intel Security om ransomware wereldwijd te bestrijden. De bijhorende website, www.nomoreransom.org, biedt slachtoffers van ransomware gekende decryptiesleutels aan om je bestanden vrij te geven zonder dat je er losgeld voor hoeft te betalen. Bovendien kan je er ook terecht voor tips rond preventie.

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft bovendien een document gepubliceerd met informatie over hoe je beter te beschermen tegen ransomware. Het document lijst maatregelen op die je kan nemen om te voorkomen dat je door ransomware geïnfecteerd raakt en geeft je ook advies over wat je moet doen wanneer je toch ransomware op je computer of laptop hebt. "Als gouden regel kunnen we je hier meegeven dat je best zorgt voor een gepaste bescherming en regelmatig back-ups maakt", besluit Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. Je kan dit document raadplegen via www.ccb.belgium.be.