Belgische politie maakt zich op voor een grootschalig sportevenement

Tijdens het weekend van 30 en 31 augustus en 1 september 2019 vindt de Grote Prijs Formule 1 van Spa-Francorchamps plaats. De Federale en Lokale Politie werken nauw samen met hun collega's uit de buurlanden om dit evenement vlot te laten verlopen. Via het Twitteraccount van de Federale Politie @BelPoliceEvent zullen ze in real time informatie en tips geven over mobiliteit en preventie. Een eerste tip: kom ruim op tijd!

Nationale en internationale samenwerking

De coördinatie- en steundirectie van de Federale Politie van Luik zal instaan voor de veiligheid op en rond het circuit, in nauwe samenwerking met de politiezone Stavelot-Malmedy. Zij zullen ook kunnen rekenen op de steun van vele andere politiezones en van andere diensten van de Federale Politie, waaronder de Wegpolitie van Luik, de Federale Gerechtelijke Politie van Luik, de Luchtsteun, de politie te paard, enzovoort.

Ook dit jaar kunnen de Belgische politiediensten rekenen op de steun van buitenlandse collega's. Een twintigtal Luxemburgse, Duitse en Nederlandse collega's zullen het aanwezige politiedispositief versterken. Ze zullen instaan voor een zichtbare en kwaliteitsvolle ontvangst en bijstand van de buitenlandse toeschouwers die dit internationale evenement bijwonen.

Bijzonderheid dit jaar: de Belgische politie zal het genoegen hebben versterking te krijgen van een detachement van de paardenbrigade van de Nederlandse politie.  

De focus ligt hierbij op verschillende doelstellingen: enerzijds de banden met de buitenlandse partners versterken en samenwerking op het terrein tot stand brengen, maar ook en vooral een meerwaarde betekenen voor bezoekers uit de buurlanden. Zij kunnen immers rekenen op een rechtstreeks contact met politieagenten, gekleed in een herkenbaar uniform, die de Luxemburgse, Duitse en Nederlandse taal machtig zijn, om hen een optimaal gevoel van veiligheid te bieden.

De Geïntegreerde Politie werkt nauw samen met de organisatoren, de verschillende hulpdiensten en andere private veiligheidsdiensten op de site om deze editie van de Grote Prijs voor het publiek in de beste omstandigheden te laten verlopen.

 

Praktische informatie

Zoals elk jaar werd er een mobiliteitsplan opgesteld om de site beter toegankelijk te maken en het verkeer vlot te laten doorstromen.

De toeschouwers worden verzocht om de bevelen en tips van de politieagenten en stewards te volgen. Om zo weinig mogelijk files te hebben, raadt de politie de automobilisten aan om de toegangsdocumenten tot het circuit (doorgangsbewijs, parkingreservatie, ...) zichtbaar achter hun voorruit te plaatsen van zodra ze in de buurt van de site komen.

Voorgestelde routes leiden de bezoekers naar parkings dicht bij het circuit. Door de verkeersmaatregelen dient u soms een andere route te volgen dan de gps aanbeveelt. Het is daarom beter om uw gps in de omgeving van het circuit uit te schakelen en nauwgezet de gekleurde borden en de bevelen van de stewards en politieagenten in acht te nemen. Een ander belangrijk aspect om uw route te plannen: houd geen rekening met de reistijd die uw gps aangeeft, maar vertrek op tijd om files te vermijden.

Sociale media

De Federale Politie zal tijdens het evenement in real time communiceren via Twitter. Informatie wordt onmiddellijk  in vier talen verspreid via het account @BelPoliceEvent van de Federale Politie, specifiek bedoeld voor de communicatie tijdens grote evenementen. Een maximum aan informatie over de mobiliteit en de veiligheid van de toeschouwers zal via dit account worden gecommuniceerd.

Social Media

Toegangscontrole

Bij elke toegang tot het circuit, maar ook binnen de site, zullen de toeschouwers en hun bagage aan een controle onderworpen worden. Deze controles, in combinatie met de ticketverkoop ter plaatse, kunnen de wachttijden doen oplopen.

De parkings zijn toegankelijk vanaf 6.00 uur, zodat de toeschouwers zo vroeg mogelijk kunnen  aankomen om te lange wachttijden te vermijden.

Verboden voorwerpen: drones

Op en rond de site zijn geen drones toegelaten.

Daarnaast zijn ook glazen verpakkingen, tenten, wapens, dieren, fietsen, steps, vuurwerk, rookvormende middelen, ladders, parasols, vlaggenstokken, enzovoort verboden op het terrein. Op de officiële website van de Grote Prijs (www.spagrandprix.com/nl/infos-pratiques) is een exhaustieve lijst beschikbaar van toegelaten en verboden voorwerpen.

Security control
 

Toegangszones

Afhankelijk van het toegangsticket zijn er rond het circuit drie verschillende zones:

 • Geel (Source): ten noorden van het circuit. Deze zone is toegankelijk voor de toeschouwers met een Gold, Silver 1 en 2 of Bronze ticket.
 • Groen (Combes): ten zuiden van het circuit. Deze zone is toegankelijk voor de toeschouwers met een Silver 3 en 4 of Bronze ticket.
 • Rood (Blanchimont): ten zuiden van het circuit. Deze zone is toegankelijk voor de toeschouwers die beschikken over een toegangsticket Bronze, tribune 'Verstappen' of zone '17-27'.

Zone d'accès

Routes via de autosnelweg

Via de E42-A27 : 

 • Afrit 10 (Francorchamps) geeft toegang tot de gele zone. Deze afrit kan eveneens worden genomen door personen die geen parkeerplaats gereserveerd hebben.
  Yellow area
 • LAfrit 10bis (Cronchamps) is UITSLUITEND voor toeschouwers met een blauwe parkingreservatie. Deze route moet eveneens worden gebruikt door de motorrijders die naar de voor hen bestemde parking P1 worden geleid.   
  Blue Area
 • Afrit 11 ‘Francorchamps Sud’ (Malmedy) geeft toegang tot de groene en rode zone.  Deze afrit kan eveneens worden genomen door personen die geen parkeerplaats gereserveerd hebben. Wegens het zeer drukke verkeer op de E42-A27 tussen Battice en Malmedy wordt de autobestuurders die naar de rode en groene zones willen rijden echter aangeraden de autosnelweg E25-A26 te nemen tot afrit 48 Werbomont en vervolgens in de richting van Stavelot te rijden. 
  Green red area
 • Ook op de website van de Lokale Politie van Stavelot-Malmedy (www.policestavelotmalmedy.be), via Info Trafic (RTBF) en via de wegsignalisatie langs de autosnelweg is praktische informatie beschikbaar.

 

Bussen

Er zijn meerdere parkings voor bussen die beschikken over een vooraf aangekocht parkingticket. Deze bussen zullen over een op voorhand uitgetekende reisweg beschikken.

Autobussen met een blauwe of gele reservatie moeten afrit 9 van de E42-A27 nemen in de richting Verviers - St.-Vith, en afrit 10 in de richting St.-Vith - Verviers. Vanaf daar zullen ze naar hun parkeerzone worden geleid.

Er worden ook parkeerplaatsen voorzien voor bussen zonder gereserveerde parkeerplaats in de groene zone (Combes) en de rode zone (Blanchimont).

Motorfietsen en fietsen

Motorrijders kunnen afrit 10bis nemen. Ze zullen aanwijzingen krijgen om de voor hen bestemde parking P1 te bereiken. Op de parking zal er een bewaarplaats zijn voor helmen en uitrustingen.

Toeschouwers die het circuit met de fiets willen bereiken, kunnen hun wagen stallen op de parking van het oude station van Stavelot, gelegen in de Avenue André Grégoire in Stavelot, en via de Pré-RAVeL (lijn 44a) naar de ingang Blanchimont gaan. Daar zullen ze aanwijzingen krijgen om hun fietsen op een gratis parking met toezicht te stallen. 

Vertrekken met de taxi

Tal van taxi's zullen naar Francorchamps komen om de toeschouwers na afloop van de Grote Prijs weer naar huis te brengen. Deze taxi's zullen geparkeerd staan op parking P24 in het centrum van het dorp.

Openbaar vervoer

Het circuit is toegankelijk per trein via het station van Verviers. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus en zondag 1 september organiseert de TEC Luik-Verviers vanaf 7.30 uur speciale busdiensten vanaf dit station naar het circuit, met een mogelijke terugkeer tussen 14.00 en 19.00 uur. Meer informatie: www.infotec.be (rubriek Nieuws) en www.belgianrail.be.

Diefstalpreventie

Om diefstallen te vermijden, moeten de toeschouwers hun voertuig goed afsluiten en er geen waardevolle voorwerpen in achterlaten. Ondanks de bijzondere opmerkzaamheid van de politiediensten zijn er in de omgeving van het circuit ook regelmatig pickpockets te bespeuren. Wees dus bijzonder waakzaam.

Look out!

Hulp nodig?

Hebt u dringende hulp nodig, bel dan het nummer 112 en geef de operator uw locatie door met behulp van de 100 op de site aangebrachte borden.

112