Bende exporteert gestolen wagens naar Afrika: 60 wagens onderschept

De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen is erin geslaagd een bende op te pakken die ervan verdacht wordt auto’s, die gestolen werden in Frankrijk en Nederland, te verschepen naar Afrika. Op 13 maart 2023 werden acht verdachten opgepakt waarvan er zes onder aanhoudingsmandaat werden gesteld. Er werden 60 gestolen auto’s onderschept.

De aanleiding tot het onderzoek was het aantreffen van gestolen Franse Toyota’s door de politiezones Sint-Niklaas en Waasland-Noord, waarbij in sommige gevallen jonge dieven uit Frankrijk werden opgepakt. Het parket van Oost-Vlaanderen besliste om de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen deze feiten verder te laten onderzoeken.

 

Uit een eerste analyse bleek dat er in de regio Sint-Niklaas/Beveren gestolen voertuigen uit Frankrijk gestald werden, vermoedelijk met het oog op export naar het buitenland. Het parket besloot hierop de onderzoeksrechter te Dendermonde te vorderen voor de verderzetting van het onderzoek.

 

Verder intensief onderzoek, in nauwe samenwerking met de politiezones Sint-Niklaas en Waasland-Noord, toont aan dat een bende zich toelegt op de export van voornamelijk Toyota RAV4, Lexus en Peugeot voertuigen met de bedoeling deze via de haven van Antwerpen te exporteren naar West- Afrika (o.a. Senegal en Gambia). Dit gebeurt zowel met wagens die gestolen werden in Frankrijk als in Nederland, en in mindere mate in België. De gestolen wagens worden op verschillende plaatsen in Sint-Niklaas in een container geplaatst, om dan overgebracht te worden naar de haven van Antwerpen. De Belgische tak legt zich vermoedelijk vooral toe op de organisatie van de export naar Afrika. 

 

Op 13 maart 2023 werden er tien huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in Sint-Niklaas (3), Dendermonde, Lokeren, Temse, Beveren, Kortrijk en Bornem. Bij deze actie werden acht verdachten opgepakt, waarvan er zes voor de onderzoeksrechter werden geleid en onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst. Er werden ook twee containers in beslag genomen. In één container zaten drie gestolen wagens. In een loods werden ook nog drie gestolen wagens aangetroffen. In totaal werden in dit dossier 60 gestolen auto’s onderschept, de meeste afkomstig uit Frankrijk en Nederland.

 

De Franse politie is erin geslaagd meerdere bendeleden op te pakken die verdacht worden van de diefstal van de auto’s in Frankrijk (o.a. regio Parijs). 

 

Het onderzoek is nog lopende en zal moeten uitwijzen hoeveel wagens de bende heeft laten overbrengen naar Afrika. 

 

Bij dit onderzoek werd de FGP Oost-Vlaanderen bijgestaan door de Lokale Politie van Sint-Niklaas, Waasland-Noord en Kruibeke-Temse, de Wegpolitie Oost-Vlaanderen en de Scheepvaartpolitie Antwerpen.

Gestolen voertuig in container

 

Medewerker van het labo onderzoekt een gestolen wagen

 

Labels