Bende opgerold die cocaïne importeerde via Antwerpse haven

Op 6 maart 2024 voerde de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen 14 huiszoekingen uit in een onderzoek naar import van cocaïne via de Antwerpse haven. Twee ladingen, in totaal meer dan twee ton cocaïne, werden onderschept.  Acht verdachten zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter te Dendermonde.

FGP OVL

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen startte in 2023, in opdracht van het parket van Oost-Vlaanderen, een onderzoek op naar de import van drugs via de Antwerpse haven. Het parket besliste om de onderzoeksrechter te Dendermonde te vorderen voor het verdere onderzoek.

Uit het eerste onderzoek bleek dat er containers met een deklading via de Antwerpse haven het land binnenkwamen, en vervolgens overgebracht werden naar een loods. Daar werd de cocaïne uit de container gehaald en verdeeld over de afnemers.

Verder onderzoek toonde aan dat de organisatie vermoedelijk beschikte over een reeks facilitators die hand- en spandiensten verleenden voor de uithaling van de drugs uit de containers. Zo waren er havenarbeiders die instonden voor het verplaatsen van containers, medewerkers die instonden voor de planning en toegang tot de haven, vrachtwagenchauffeurs om de containers te vervoeren, huurders van loodsen, … Tijdens het onderzoek werd in het kader van dit dossier in de Antwerpse haven een container met 1,2 ton cocaïne onderschept. In Colombia kon de Douane een lading van 917 kg tegenhouden.

De FGP Oost-Vlaanderen heeft op 6 maart 2024, in samenwerking met de Lokale Politie Kruibeke/Temse, Lokale Politie WANO en FGP Antwerpen, 14 huiszoekingen uitgevoerd in Temse (4), Beveren (2), Antwerpen (2), Turnhout (2), Hemiksem, Wichelen, Zele en Berlaar. Hierbij werden 11 verdachten gearresteerd. Ze werden allen verhoord, waarna de onderzoeksrechter te Dendermonde besliste om acht personen te laten voorleiden. Deze werden alle acht onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De andere drie werden vrijgelaten.

Tijdens de huiszoekingen werd meer dan 50 000 euro in cash geld, drie vuurwapens en 15 blokken cocaïne aangetroffen.

Labels