Bescherm de privacy van uw kinderen

Ik had het onlangs over het SafeSearchsysteem, een tool waarmee ouders erop kunnen toezien dat hun kroost veilig op internet surft. Deze week wil ik uw aandacht vestigen op twee interessante initiatieven. Het eerste initiatief is Frans en wordt gesteund door de Commission nationale de l'informatique et des libertés in samenwerking met Les Incollables (Editions Play Bac).

Het gaat in feite om een quiz waarmee kinderen hun kennis omtrent de bescherming van privégegevens kunnen testen.Uitgaande van het feit dat het privéleven geheim is, krijgen de jonge deelnemers twintig vragen die zullen uitwijzen hoe het met hun kennis in dit domein is gesteld.

De CNIL biedt eveneens een applicatie voor iPhone en iPad aan om jongeren beter in te lichten. Naast een quiz die nog vollediger is (100 vragen), bevat de applicatie talloze tips in de vorm van illustraties en video's: het onlineprofiel goed instellen, de op internet achtergelaten sporen vinden, nadenken alvorens informatie over zichzelf of anderen te publiceren …

Voeg daarbij een woordenboek met 50 noodzakelijke definities over nieuwe technologieën en internet: applicatie, cyberbullying, persoonlijke gegevens … en jongeren zouden voldoende informatie moeten hebben om hun privéleven op internet te beschermen!

Zoals ik in het begin van deze rubriek al zei, is er nog een tweede initiatief, namelijk dat van Child Focus.De Belgische organisatie wil jongeren spelenderwijs bewust maken van het belang om hun privégegevens te beschermen.Via het spel 'Master F.I.N.D.' kunnen ze in de huid kruipen van een internetdetective.Child Focus wou de spelers zelf laten ontdekken hoe eenvoudig het is om de identiteit te achterhalen van iemand die zich te veel blootgeeft op het web en een heleboel intieme details over die persoon te verzamelen.

Dit spel is zowel online als in applicatievorm beschikbaar voor iPhone en iPad, maar ook voor smartphones en tablets die met Android werken.Deze tools kunnen zeer interessant zijn in het kader van informatiesessies bij het begin van het volgende schooljaar, want het schoolleven wordt steeds digitaler.

*Link naar de Franse site: http://incoweb.playbac.fr/?livret=12*Link naar de Belgische site: http://www.clicksafe.be/jongeren/?q=fr