Bescherm jezelf tegen Facebook

Twee weken geleden hadden we het over een nieuwe techniek waarmee een reclamebureau u op internet kan traceren via een unieke identificatiecode die wordt aangemaakt op basis van een reeks gegevens eigen aan uw computer.

Hoewel tal van websites niet kunnen overleven zonder reclame, kan er een probleem ontstaan als de verzameling van gegevens onze privacy bedreigt.Als u deze rubriek regelmatig leest, weet u dat Facebook hierin een specialist is.Het sociale netwerk speelt zo'n overheersende rol in ons digitale leven dat de andere spelers op het net er wel rekening mee moeten houden.U zult de 'Vind ik leuk'-knop toevallig tegenkomen tijdens het surfen. U leest een artikel op de site van uw favoriete dagblad. Vervolgens kunt u niet alleen commentaar toevoegen, maar ook op bovengenoemde knop klikken.

Wanneer u een site bezoekt met een 'Vind ik leuk'-knop, weet Facebook in feite precies op welk tijdstip uw computer zich met de site heeft verbonden, ook al hebt u de bewuste knop niet aangeklikt.Als u een profiel hebt, zullen de gegevens van uw account bovendien worden nagekeken zodat Facebook alles weet over uw activiteit op het web.Het sociale netwerk heeft onlangs toegegeven dat het dankzij de alomtegenwoordige 'Vink ik leuk'-knop en de controle van deze gegevens gerichte reclame kan sturen.

Browserextensie Adblock Plus, waarover ik het in deze rubriek al heb gehad, heeft een nieuwe functie ontwikkeld om u hiertegen te beschermen.Medeoprichter Till Faida vraagt zich immers af of de internetgebruikers echt willen dat Facebook op de hoogte is van de geneesmiddelen die ze kopen, van de onlinediensten waarvan ze gebruikmaken en van hun favoriete sites.Via deze nieuwe functie kunt u nu dus vermijden dat enkel op basis van uw surfgewoonten een profiel over u kan worden gemaakt.Als u deze extensie wil gebruiken, gaat u naar de webpagina van Adblock Plus, klikt u op het tabblad 'Functies' en vervolgens op het icoontje 'Social Media Buttons Uitschakelen'.

Hieronder vindt u de rechtstreekse hyperlink van deze functie en de hyperlink van de extensie zelf voor de geïnteresseerden.

  • Om te vermijden dat de sociale netwerken uw activiteit op het net volgen, ga naar: website

  • Om gratis ADBLOCK PLUS te downloaden, ga naar: website