Betaal niet aan valse gerechtsdeurwaarders!

De laatste weken ontvangt de Federale Politie veel klachten van mensen die (bijna) het slachtoffer zijn geworden van frauduleuze mails. Die mails blijken afkomstig te zijn van een gerechtsdeurwaarder, die schrijft dat het slachtoffer hem incasso- en buitengerechtelijke kosten verschuldigd is naar aanleiding van niet-betaalde bedragen (bijvoorbeeld na deelname aan een zogenaamde win-winactie of een aankoop op Google). De deurwaarder in kwestie dreigt met beslag, tenzij deze kosten op de vermelde bankrekening worden betaald.

Betaal niet aan valse gerechtsdeurwaarders!

Deze (poging tot) oplichting is niet nieuw en gaat jammer genoeg al jaren mee. Het is een vorm van ‘phishing’: online oplichting door valse mails, websites of berichten met als doel slachtoffers geld af te persen. Vermits deze kosten totaal fictief zijn, moet je absoluut geen gevolg geven aan dit soort mails. Twijfel je toch? Alle bestaande gerechtsdeurwaarders kan je terugvinden op de website www.gerechtsdeurwaarders.be/bailiff. De Belgische gerechtsdeurwaarders gebruiken bovendien steeds een Belgische bankrekening. Aan de hand van het opgegeven rekeningnummer (in die mail), kan je nagaan of de bankrekening in België of in het buitenland geopend werd. Een Belgisch IBAN-bankrekeningnummer begint altijd met ‘BE’.

Wat doe ik met deze mail?

Schrijf vooral geen geld over! Meld je verhaal op https://meldpunt.belgie.be. Je melding wordt automatisch doorgestuurd naar de Federale Politie en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) van de FOD Financiën, zodat ze de fraude kunnen onderzoeken. Toch geld overgeschreven? Doe aangifte bij de Lokale Politie (www.politie.be); die kan onderzoek doen naar de e-mailadressen (bijvoorbeeld gerechtsdeurwaarders@gmx.eu) of de rekeningnummers die in de mail vermeld worden.

Tips

Hoe herken je die valse mails en hoe maak je nu het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Ze proberen altijd misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook vaak in te spelen op angst. Laat je niet vangen! Vind je een mail of telefoontje verdacht? Sta even stil bij volgende vragen:

  • Is het onverwacht?
  • Is het dringend?
  • Ken je de afzender?
  • Vind je de vraag vreemd?
  • Naar waar leidt de link waar je op moet klikken?
  • Word je persoonlijk aangesproken?
  • Bevat het bericht taalfouten?
  • Zit het bericht in je Spam/Junk folder?
  • Probeert iemand je nieuwsgierig te maken?

Meer weten?

Neem een kijkje op www.temooiomwaartezijn.be en op www.safeonweb.be voor meer informatie. Je leert er hoe je internetfraude kan herkennen en je krijgt er praktische tips om niet (meer) in de phishingval te trappen.