Cashhonden Federale Politie vinden 10 miljoen euro crimineel geld in 2022

In de strijd tegen georganiseerde misdaad en terrorisme zet de Federale Politie honden in die naast drugs ook bankbiljetten kunnen ruiken. Zo slaagt de politie er makkelijker in om verstopte sommen crimineel geld te onderscheppen. In 2022 werd met behulp van deze cashhonden van de Directie hondensteun van de Federale Politie maar liefst 10 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Dat is een record en een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien.  

Dat honden naar verborgen crimineel geld zoeken, is een relatief nieuw gegeven in de geschiedenis van de Geïntegreerde Politie. Oorspronkelijk maakte de geur van bankbiljetten geen deel uit van de geuren die de hondengeleiders van de Directie hondensteun van de Federale Politie hun viervoeters aanleerden. Zij zochten aanvankelijk enkel naar drugs. In 2010 werd een eerste experiment uitgevoerd in samenwerking met de Franse Gendarmerie. Zo werd Balou de eerste Belgische hond die naast drugs ook cash geld kon ruiken. En met succes, zowel wat betreft efficiëntie als het teruggevonden geldbedrag. Vanaf 2011 werd de geur van bankbiljetten daarom geleidelijk ingevoerd in het geurpanel dat de actieve drugshonden moeten aanleren. Een eerste golf van 10 ‘cashhonden’ werd getraind. Ze vonden tijdens de eerste twee maanden van hun operationele inzet een bedrag van 1 miljoen euro. In de volgende jaren bouwden de drugshondengeleiders van de Directie hondensteun heel wat expertise op en trainde men steeds meer drugshonden op het zoeken naar cash. Sinds 2021 zoeken alle actieve drugshonden binnen de Directie hondensteun zowel naar drugs als bankbiljetten, beide geuren maken deel uit van de basisopleiding.  

Een combinatie van katoen, inkt en inktfixeermiddel 

De geur van cash geld is een combinatie van katoen, inkt en inktfixeermiddel. Hoewel de geur vrij zwak is en zich niet snel verspreidt in de ruimte, is er geen verschil met de aanleermethode voor de geur van drugs. Het aanleren gebeurt op basis van versnipperde biljetten die de politie ontvangt van de Nationale Bank. Hoewel andere valuta niet tot het geurenpaneel van de opleiding behoren, vinden de honden op het terrein ook dollars, Zwitserse franken, Britse ponden en oude biljetten van valuta die niet meer in omloop zijn. De geuren van de verschillende soorten biljetten komen dus overeen.  

33 cashhonden bij de Directie hondensteun     

Op dit moment telt de Directie hondensteun van de Federale Politie 33 drugs/cashhonden, verdeeld over 21 hondengeleiders. Sommige baasjes hebben dus meerdere viervoeters onder hun hoede. De drugshonden wonen thuis bij hun geleider en gaan telkens mee naar het werk. Ze worden ingezet in onderzoeken naar drugshandel, witwasmisdrijven, belastingfraude, corruptie, zwartwerk, mensenhandel, prostitutie, financiering van terrorisme, wapenhandel en alle andere soorten misdrijven waarbij contant geld aan te pas komt. Er is steeds een permanentie van vier drugshondengeleiders waarop politiediensten in ons land een beroep kunnen doen. Daarnaast zijn er ook geplande operaties, zoals huiszoekingen of verkeerscontroles. In 65% van de gevallen worden de honden en hun geleiders ingezet voor de Lokale Politie. In 35% van de gevallen gaat het om opdrachten voor de Federale Gerechtelijke Politie of voor de Federale Bestuurlijke Politie (Scheepvaarpolitie,  Spoorwegpolitie of Wegpolitie).  

Meer en meer cash gevonden  

De laatste jaren is het totaal aan crimineel cash geld dat werd onderschept door de drugshonden van de Directie hondensteun sterk gestegen. In 2019 ging het om 3,5 miljoen euro, in 2020 om 4,3 miljoen euro en in 2021 om 5,4 miljoen euro. In 2022 ging het om een absoluut record: 10 miljoen euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De provincie Antwerpen spant de kroon met 3,9 miljoen euro, gevolgd door Brussel met 2 miljoen euro en Luik met 1,2 miljoen euro. Een deel van deze stijging is te verklaren door de straffe resultaten in de onderzoeken binnen en in de marge van het dossier Sky-ECC en de verhoogde strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zo werd in 2022 bijzonder veel bijstand gevraagd door de Federale Gerechtelijke Politie. Anderzijds zijn politiediensten in ons land zich er meer van bewust dat hondensteun bij interventies en operaties kan helpen om verborgen sommen cash te detecteren. Er wordt ook veel gerichter gezocht.  

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: "Onze trouwe honden maken samen met hun hondengeleiders elke dag het verschil bij ons politiewerk. Ze zijn een belangrijke schakel in tal van onderzoekdossiers en controleacties. Of het nu gaat om het opsporen van vermiste personen, het detecteren van brandhaarden, of het vinden van drugs en geld: de expertise, inzet en beschikbaarheid werpt al jarenlang vruchten af. Vandaag beschikt het detachement over maar liefst 33 drugs- en cashhonden. Door de inzet van deze honden kunnen we criminele activiteiten zo efficiënt mogelijk aan banden leggen. We nemen misdaadgeld in beslag en zorgen ervoor dat belangrijke partijen drugs niet tot bij de klanten geraken. De opleiding en training van de politiehonden door de hondengeleiders lonen, en de resultaten tonen aan dat ze een belangrijk rol spelen in het bestrijden van de criminele fenomenen waarmee we vandaag worden geconfronteerd."

Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne: “Drugscriminelen verdienen fortuinen met hun illegale praktijken. Om het verdienmodel van die narcoterroristen te breken, gaan we veel meer achter hun centen aan. We maakten bijvoorbeeld gemengde onderzoeksteams van politiemensen en fiscalisten mogelijk. Maar we weten ook dat criminelen steeds inventiever zijn in het verstoppen van drugs en cash geld. Toch kan niemand iets verstoppen voor een goed opgeleide politiehond. Sinds 2021 moet elke drugshond ook de geur van bankbiljetten kunnen opsporen en daar boeken we nu al straffe resultaten mee. In 2022 is 10 miljoen euro aan crimineel cash geld ontdekt dankzij de Directie hondensteun van de Federale Politie en dat is een verdubbeling in een jaar tijd. Deze stijging is onder meer te danken aan het dossier Sky-ECC en het feit dat we veel harder inzetten op de strijd tegen de drugsmaffia. Het zijn dergelijke innovatieve technieken die onze strijd tegen het narcoterrorisme steeds performanter maken.”

Labels