Controleactie ‘Etoile’: 500 cannabisplanten aangetroffen in huurwagen

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari hebben politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België de eerste ‘Etoile-actie' van 2024 gehouden, een grensoverschrijdende actie tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken.

Action de contrôle Étoile : 500 plants de cannabis découverts dans une voiture de location

Tijdens deze internationale actie werden in ons land 1127 personen gecontroleerd in 643 voertuigen, 93 treinen en 1 bus. 130 personen bleken in het bezit van drugs, 31 personen waren onder invloed. Er werden in de loop van de actie 9 voertuigen in beslag genomen en 7 personen aangehouden.

Deze actie maakt deel uit van de 'Hazeldonk'-samenwerking waarbij de politie- en douanediensten van de Benelux-landen en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de daarbij betrokken criminele organisaties aanpakken.

Inbeslagnames in België

 • Hashish: 307 gram
 • Marihuana: 554 gram
 • Joints: 62 stuks
 • Spacecake: 250 gram
 • Cannabisplanten: 500 stuks
 • Cocaïne: 620 gram
 • Heroïne: 78 gram
 • Paddo’s: 30 gram
 • Amfetamine: 5 gram
 • XTC: 2 pillen
 • Wapens: 10
 • Geld: 31 566 euro

 
Opvallende gebeurtenissen

De Federale Wegpolitie van Namen controleerde op vrijdag 2 februari een Frans voertuig. De bestuurder, een Nederlander, bleek gezocht te worden door de Nederlandse autoriteiten. In de reserveband van het voertuig kon men 600 gram cocaïne en 6000 gram andere verboden producten aantreffen. Verdere analyse zal moeten aantonen over welke producten het precies gaat.

De Federale Wegpolitie van West-Vlaanderen controleerde op zaterdag 3 februari een Frans voertuig. De bestuurder, een Fransman, was in het bezit van 78 gram heroïne en werd aangehouden. Diezelfde dag ging de West-Vlaamse Wegpolitie ook nog over tot de aanhouding van één persoon voor niet-naleving van zijn voorwaarden, omdat hij in het bezit was van een kleine hoeveelheid drugs.

De Lokale Politie van Dilbeek controleerde op zondag 4 februari een Belgisch voertuig van een verhuurfirma dat bestuurd werd door een Albanese onderdaan. In het voertuig werden 500 stekken van cannabisplanten aangetroffen.

De Federale Spoorwegpolitie controleerde tijdens deze Etoile-actie in totaal 93 treinen. Tijdens één van die controles, op zondag 4 februari, kon een dealer gearresteerd worden. Deze keerde per trein terug uit Nederland en was in het bezit van 207 gram hasj.

De Franse douane controleerde op vrijdag 2 februari een Thalys-trein komende van Brussel. Een passagier was in het bezit van 8 kilogram XTC, wat een straatwaarde van minstens 80.000 euro vertegenwoordigt!

Onze Nederlandse collega’s controleerden op 1 februari in de buurt van Dordrecht een Belgisch voertuig. Het voertuig was voorzien van een professioneel ingebouwde verborgen ruimte waarin 2 kilogram cocaïne werd teruggevonden. De bestuurder, een man uit Luik, werd aangehouden. Op diezelfde locatie werd er ook nog 5 kg heroïne onderschept.