CPL Awards voor opvallend politiewerk

Vrijdagavond 7 oktober vond in Le Plaza Hotel Brussel de derde editie van de CPL Awards plaats. Het gaat om een initiatief van de Circle of Police Leadership (CPL) en Vanden Broele. CPL is het professioneel netwerk voor (hogere) leidinggevenden bij de Geïntegreerde Politie. De CPL Awards werden in het leven geroepen om opmerkelijke projecten binnen de Belgische politiewereld onder de aandacht te brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, de top van zowel de Lokale Politie als de Federale Politie en tal van andere prominenten uit politie en justitie woonden deze gala-avond bij.

CPL Awards

CPL AWARDS: de winnaars

Mensen die bij de politie uitzonderlijk actief zijn of politiezones en diensten of directies van de Federale Politie die opmerkelijke projecten realiseerden, werden tijdens deze gala-avond onderscheiden met een CPL Award. Gastvrouw was ex-miss België Virginie Claes.

In de categorie ‘Communicatie’ werd de Politiezone Boraine bekroond met de ontwikkeling van een app (Bor’App) die de uitwisseling tussen politie en bevolking faciliteert, het veiligheidsgevoel stimuleert en het klimaat van vertrouwen versterkt.

Met de bouw van een duurzaam mastergebouw won Politiezone Antwerpen de award voor ‘Meest duurzame project’. Het gebouw werd een aangename en flexibele werkplek waar concepten als ‘well building’, ‘smart building’ en ‘healing office’ als leidraad dienen.

Dat internationale samenwerking belangrijk is, bewijst het project “Verborgen ruimtes in voertuigen” van de sectie Drugs van de Directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit van de Federale Gerechtelijke Politie (DJSOC/Drugs): door het delen van kennis en ervaring in binnen- en buitenland zijn verborgen ruimtes nu gemakkelijker op te sporen en te detecteren. Zij kaapten dan ook de award weg voor ‘Internationale politiesamenwerking’.

Met het project “Hackaton FAST België” werden nooit eerder zoveel experten fysiek samengebracht om gedurende één dag intensief op zoek te gaan naar voortvluchtige criminelen. Uniek samengestelde onderzoeksteams gingen met vereende krachten aan de slag, elk vanuit hun eigen expertise, kennis en ervaring en dit met fantastische resultaten als gevolg. Hiermee won het Fugitive Active Search Team van de Federale Politie (DJO/FAST) een award voor ‘Beste Netwerkproject’.

Politiezone Antwerpen charmeerde de jury met het project “Cyber Sandbox Environment”: een professionele anti-cybercrime omgeving om overal volledig anoniem en veilig digitaal onderzoek te verrichten. Hiermee sleepten ze de award voor ‘Beste innovatieproject’ binnen.

Mensen trainen in hun besluitvormingsproces bij een confrontatie met ethische dilemma’s: dat is het opzet van het hybride ‘serious game’ dat de Geïntegreerde Politie & academici samen ontwikkelden. Met hun project “Omgaan met politionele dilemma’s, a serious game” wonnen ze de award voor ‘Beste integriteitsproject’.

Tijdens het gala bepaalde de stem van het publiek dat de Coördinatie- en steundirectie Limburg met het project 'Duurzaam omgaan met menselijk kapitaal' (talentgesprekken, eindeloopbaantrajecten, middagsport op het werk, gezondheidsthema’s, …) mocht gaan lopen met de publieksprijs.

Tot slot kreeg Dirk Van Nuffel (zie supra), korpschef van de Lokale Politie Brugge, de ‘Lifetime Achievement Award’ overhandigd - een beeld van kunstenares Sofia Speybroeck - omwille van zijn jarenlange, buitengewone bijdrage aan de geïntegreerde werking van de Belgische Politie.

 

Over de Circle of Police Leadership

De Circle of Police Leadership is een beroepsvereniging, een sterk netwerk en een reflectieplatform voor leidinggevende politieambtenaren en CALog-personeel van niveau A. Een organisatie waar leidinggevenden en professionele partners elkaar kunnen ontmoeten zonder geografische of functionele beperkingen. De CPL wil een constructieve bijdrage leveren aan een kwaliteitsvolle politiezorg en het politiebeleid mee ondersteunen.

Meer weten? https://www.cplbelgium.be